Schotelantenne moet van gevel wegens de mogelijkheden van internet

Een huurder heeft op het balkon van zijn appartement een schotelantenne geplaatst terwijl dit niet was toegestaan op grond van de huurovereenkomst. Verschillende keren heeft de woningbouwcorporatie de huurder gevraagd om over te gaan tot het verwijderen van de schotelantenne, maar daar is de huurder nooit toe overgegaan.

De woningbouwcorporatie heeft daarom een procedure aanhangig gemaakt bij de rechter. Hij heeft gevraagd om verwijdering van de schotelantenne. De huurder heeft echter een beroep gedaan op het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen. De huurder stelt dat hij recht heeft op vrije nieuwsgaring en de ontvangst van Portugeestalige zenders.

Volgens de woningbouwcorporatie zijn meerdere Portugese programma’s via internet te streamen waardoor de huurder niet in het recht op vrije nieuwsgaring wordt beperkt indien hij de schotel moet verwijderen.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat de schotelantenne verwijderd moet worden. Het Hof volgt namelijk het standpunt van de woningbouwcorporatie. Volgens het Hof zijn er voor de huurder verschillende alternatieven beschikbaar om Portugeestalige programma’s te bekijken; namelijk via internet. Het gebruik van een schotel is dus niet noodzakelijk om Portugese programma’s te kijken.

Verder stelt het Hof dat de schotelantenne de architectuur van het complex verstoort. Dat de architectuur wordt doorbroken door de aanwezigheid van schotelantennen kan daarom als ontsierend worden ervaren. Het Gerechtshof oordeelde dat het belang van de woningbouwcorporatie om geen ontsierende schotelantennes op haar gebouw te hebben zwaarder weegt dan het recht van de huurder op vrije nieuwsgaring.

Hiermee is niet gezegd dat alle verhuurders nu ineens schotels van de gevel van hun gebouwen kunnen laten verwijderen. Het blijft immers een afweging. In deze zaak speelde het ook mee dat het gebouw gelegen was op een beeldbepalende locatie aan het IJ.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Vastgoed, via m.saes@gca.nl of 0493-331479.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Huur

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×