Eerder schreef ik al een artikel over illegale diensten zoals Nacho Time en Popcorn Time, waarmee gebruikers illegaal films en series kunnen streamen, en Stichting Brein, een auteursrechtenbeschermer die zich juist inzet om deze activiteiten tegen te gaan (klik hier om het stuk terug te lezen). In het artikel gaf ik al aan dat het in Nederland verboden is om auteursrechtelijk beschermd materiaal uit illegale bron te downloaden.
Wie bij diensten als iTunes, Netflix en Spotify downloadt of streamt, doet dat uit legale bron en is niet strafbaar. Deze diensten kopen namelijk materiaal in bij de producenten of betalen royalty’s aan de artiesten. Er zijn echter veel diensten die films, muziek en boeken gratis verspreiden, zonder toestemming van de makers. In de media verschijnen daarom steeds meer gevallen van dreigingen met boetes voor het illegaal streamen van films. Stichting Brein geeft ook aan dat individuele Nederlandse gebruikers van onder andere Popcorn Time binnenkort schadeclaims kunnen verwachten.
Zo maakt filmdistributeur Dutch Filmworks er geen geheim van dat ze de intentie hebben om individuele downloaders aan te klagen. Alvorens een schadevergoeding kan worden geclaimd van deze downloaders, is eerst de hulp nodig van internetproviders om de IP-adressen te koppelen aan de adresgegevens van de gebruikers. De internetprovider kan door een rechter worden verplicht om deze gegevens af te staan, maar alleen als het privacybelang niet zwaarder weegt dan de rechtenschending.
Tot nu toe richt Stichting BREIN zich nog op de grote uploaders die bijvoorbeeld films op Popcorn Time beschikbaar maken. De auteursrechtenbeschermer geeft aan voorlopig niet van plan te zijn om achter individuele gebruikers aan te gaan, maar wil wel auteursrechthebbenden, zoals Dutch Filmworks, ondersteunen door bijvoorbeeld juridische en technische kennis over te dragen indien dit nodig blijkt te zijn. Met deze huidige stand van zaken is het afwachten wanneer in Nederland de eerste schadevergoedingclaims zullen vallen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Intellectueel Eigendomsrecht en Arbeidsrecht via m.saes@gca.nl of 0493-331479.