Schadevergoedingsclaims voor illegale ‘downloaders’

Eerder schreef ik al een artikel over illegale diensten zoals Nacho Time en Popcorn Time, waarmee gebruikers illegaal films en series kunnen streamen, en Stichting Brein, een auteursrechtenbeschermer die zich juist inzet om deze activiteiten tegen te gaan (klik hier om het stuk terug te lezen). In het artikel gaf ik al aan dat het in Nederland verboden is om auteursrechtelijk beschermd materiaal uit illegale bron te downloaden.

Wie bij diensten als iTunes, Netflix en Spotify downloadt of streamt, doet dat uit legale bron en is niet strafbaar. Deze diensten kopen namelijk materiaal in bij de producenten of betalen royalty’s aan de artiesten. Er zijn echter veel diensten die films, muziek en boeken gratis verspreiden, zonder toestemming van de makers. In de media verschijnen daarom steeds meer gevallen van dreigingen met boetes voor het illegaal streamen van films. Stichting Brein geeft ook aan dat individuele Nederlandse gebruikers van onder andere Popcorn Time binnenkort schadeclaims kunnen verwachten.

Zo maakt filmdistributeur Dutch Filmworks er geen geheim van dat ze de intentie hebben om individuele downloaders aan te klagen. Alvorens een schadevergoeding kan worden geclaimd van deze downloaders, is eerst de hulp nodig van internetproviders om de IP-adressen te koppelen aan de adresgegevens van de gebruikers. De internetprovider kan door een rechter worden verplicht om deze gegevens af te staan, maar alleen als het privacybelang niet zwaarder weegt dan de rechtenschending.

Tot nu toe richt Stichting BREIN zich nog op de grote uploaders die bijvoorbeeld films op Popcorn Time beschikbaar maken. De auteursrechtenbeschermer geeft aan voorlopig niet van plan te zijn om achter individuele gebruikers aan te gaan, maar wil wel auteursrechthebbenden, zoals Dutch Filmworks, ondersteunen door bijvoorbeeld juridische en technische kennis over te dragen indien dit nodig blijkt te zijn. Met deze huidige stand van zaken is het afwachten wanneer in Nederland de eerste schadevergoedingclaims zullen vallen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Intellectueel Eigendomsrecht en Arbeidsrecht via m.saes@gca.nl of 0493-331479.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×