Schade aan uw eigendom? Verzamel bewijs!

Stel jouw buurman fokt konijnen. Een paar honderd konijnen dartelen in een ruime schuur in zijn tuin. Deze schuur grenst aan jouw beider schutting. Op enig moment blijkt er een gat in de schuur van de buurman te zijn gekomen. De konijnen van de buurman hebben een gang onder de schutting door gegraven. Je komt thuis van vakantie en jouw totale tuin is verknaagd en verwoest. Wat te doen?

Schade door derden
Een soortgelijk feitencomplex overkwam de heer X, vruchtboomkweker in Brabant. De heer X was in het bezit van diverse percelen met vruchtbomen. Rond deze percelen stond een afrastering, ter voorkoming van vraatschade door konijnen. Naast een van de percelen van de heer X werden graafwerkzaamheden verricht door de Universiteit van Amsterdam (UVA).

Op enig moment ontdekte de heer X een gat in de afrastering van voorgaand perceel. Exact naast dit gat was een grote hap zand weg uit de grond. Overduidelijk het werk van een graafmachine. De heer X heeft het gat op de dag van ontdekking gerepareerd, maar verder geen actie ondernomen met betrekking tot de UVA.

Aansprakelijk stellen
Enkele weken later kwam de heer X opnieuw polshoogte nemen op het perceel. Vrijwel alle vruchtbomen waren toegetakeld door konijnen. De totale (vraat)schade bedroeg zo’n € 68.000,-. De heer X wenste de UVA aansprakelijk te stellen voor de (vraat)schade. 

Helaas kon de heer X op dat moment niet meer aantonen, dat het gat was veroorzaakt door de UVA. Daarnaast kon de heer X niet aantonen dat de konijnen het erf op waren gekomen via het gat in de afrastering.

Bewijsplicht
Het was raadzaam geweest voor de heer X om een foto te maken van het gat en deze foto met een aansprakelijkheidsbrief aan de UVA te verzenden. Daarnaast had de heer X een foto moeten maken van (een aantal) konijnen, welke door het gat zijn perceel op liepen.

Ons advies: schade aan jouw eigendom, verzamel bewijs!

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met Luc Tacx, advocaat Onderneming op telefoonnummer 0493 – 331486 of via l.tacx@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×