Samsung wint strijd over designrechten

Op 31 mei 2013 heeft de Hoge Raad bepaald dat Samsung met haar Galaxy Tab-producten het modelrecht van Apple op de iPad niet heeft geschonden. Volgens Apple  lijkt de Samsung Galaxy Tab 10.1 te veel op de iPad, Samsung zou hiermee de designrechten van Apple schenden.

Uitspraken Rechtbank en Gerechtshof
Nadat de rechtbank in eerste aanleg de vordering van Apple had afgewezen, onderzocht het hof in hoger beroep de geldigheid van het Apple-model door het te vergelijken met zes oudere modellen. Hieruit kwam naar voren dat alle kenmerkende elementen van het Apple-model terugkwamen in een of meerdere van deze modellen. Echter, geen enkel tablet uit de vergelijking droeg alle kenmerkende elementen van het Apple-model in zich. Op basis hiervan oordeelde het hof dat Apple weliswaar een geldig modelrecht had verkregen voor de iPad, maar dat Samsungs Galaxy Tab 10.1 niet te veel lijkt op dit Apple-model. Het Apple-model heeft volgens het hof slechts in beperkte mate een eigen karakter. Om deze reden heeft het ook een beperkte beschermingsomvang. De tablets van Samsung verschillen daarvan op onderdelen zozeer dat dit de geïnformeerde gebruiker opvalt. De Samsung-tablets maken geen inbreuk op het modelrecht van Apple en de vordering van Apple werd afgewezen. 

Apple in cassatie
In cassatie betoogde Apple dat het hof haar oordeel niet mocht baseren op de afstand van het Apple-model tot meerdere oudere modellen. De Hoge Raad verwierp dit beroep. Bij de beoordeling van de geldigheid van het Apple-model moet een vergelijking worden gemaakt met modellen die voor het publiek beschikbaar zijn gesteld. De vraag of voldoende afstand bestaat tussen het model en eerdere soortgelijke modellen moet worden beantwoord aan de hand van de verschillen die bestaan tussen het model.

Tevens had Apple in cassatie aangevoerd dat de afstand tussen haar model en de oudere modellen slechts relevant is voor de vraag of haar model een eigen karakter heeft en niet voor de vraag of de beschermingsomvang van haar model zich ook uitstrekt tot het model van Samsung. Met het hof is de Hoge Raad echter van oordeel dat de afstand tot oudere modellen zo gering is dat de beschermingsomvang van het Apple-model beperkt was. Vergeleken daarmee week de Galaxy Tab 10.1 in voldoende mate af van het Apple-model om geen inbreuk daarop te maken.

Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Onderneming. 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Intellectueel eigendom

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×