Rokjesdag komt eraan!

Vorige week ontstond in de (social) media nogal wat ophef na het verschijnen van het bericht dat vrouwelijke baliemedewerkers van een stadsdeelkantoor van de gemeente Amsterdam door hun leidinggevende zouden zijn aangesproken op hun kledingkeuze. Het zou voor hen voortaan  verboden zijn met een rok korter dan net boven de knie of met knielaarzen op het werk te verschijnen. Het bericht zorgde zelfs voor beroering in de (lokale) politiek, die hier bovenop dook. “Je  mag in deze tijd toch zeker zelf bepalen wat je aandoet?”

Niet helemaal: Een werkgever mag wel degelijk invloed uitoefenen op kledingkeuze, haardracht en (lichaam)versierselen van zijn medewerkers. Een werknemer dient zich aan redelijke instructies van zijn werkgever op dit gebied te houden. De redelijkheid van de instructies is vaak gelegen in het bewaken van de veiligheid op het werk of het willen realiseren van een professionele uitstraling.

De instructiebevoegdheid van de werkgever is echter niet onbegrensd. Indien hiermee onderscheid wordt gemaakt op grond van godsdienst of geslacht dan wel ernstig inbreuk wordt gemaakt op een grondrecht, is dit niet zonder meer toegestaan. De rechter zal dan een belangenafweging maken. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom de ene rechter het verbod aan een politiefunctionaris om een piercing tijdens diensttijd te dragen te dragen redelijk vond, maar een andere rechter het niet juist vond een politiefunctionaris te verbieden een hanenkam te  dragen. Het verbod een piercing tijdens diensttijd te dragen, had namelijk geen gevolgen voor het dragen ervan in de vrije tijd. Dit in tegenstelling tot het verbod een hanenkam te dragen. Daarmee was volgens de rechter geen ernstige inbreuk gemaakt op het grondrecht van onaantastbaarheid van het lichaam.

Hoe zou de rechter in het licht van het voorgaande nu hebben aangekeken tegen de kwestie  van de vrouwelijke baliemedewerkers te Amsterdam? Ik meen dat de kans groot is dat het aan de baliemedewerkers opgelegde verbod door de rechter als niet redelijk zou zijn beoordeeld.

En dat is maar goed ook, want rokjesdag komt eraan!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×