Risico bij kopen op veiling

Op 17 mei 2016 heeft het gerechtshof in Den Bosch een opzienbarende uitspraak gedaan waardoor het kopen van een goed op de veiling ineens niet meer zo aantrekkelijk hoeft te zijn. Dit zou je weleens duur kunnen komen te staan.

Wat speelde er?
De rechtbank heeft A veroordeeld om een bedrag van € 1 miljoen te betalen aan B. A is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, wat betekent dat het vonnis toch mag worden geëxecuteerd, ook al is A in hoger beroep gegaan.  

B legt beslag op een weiland van A en laat dit veilen om zo die € 1 miljoen betaald te krijgen. Het weiland wordt op een openbare veiling verkocht aan koper C.

Vervolgens beslist het gerechtshof in hoger beroep, dat A alsnog gelijk krijgt en B dus niet langer € 1 miljoen krijgt van A. Meestal is het in dit soort zaken zo, dat B dan de schade aan A moet vergoeden, die A heeft geleden omdat B het weiland heeft verkocht.

In dit geval probeerde A echter de schade te verhalen op C (de koper van het weiland). A vindt dat C nooit eigenaar is geworden van het weiland omdat B nooit bevoegd is geweest om het weiland te verkopen aan C. C zegt van niets te weten, te goeder trouw te zijn en daarom rechtsgeldig eigenaar van het weiland te zijn.

Het gerechtshof is het eens met A. C hoeft als koper op een veiling niet beschermd te worden. C had moeten weten dat A nog in hoger beroep kon en het dus niet zeker was dat de koop onherroepelijk zou zijn. C moet het weiland ontruimen en teruggeven aan A.

De gevolgen?
Dit betekent dat iedere schuldeiser die een uitspraak, die nog niet onherroepelijk is (wat betekent dat er nog hoger beroep of cassatie kan worden ingesteld) executeert, geen onvoorwaardelijke eigendom kan geven aan een koper. Door dit arrest is directe executie van de meeste Nederlandse uitspraken feitelijk onmogelijk geworden.

Maar aan de andere kant, als jouw eigendommen executoriaal zijn verkocht, terwijl er nog een procedure loopt, dan biedt het juist kansen. Je kunt dan immers stellen dat jij altijd eigenaar bent gebleven van de goederen die executoriaal verkocht zijn.

De vraag is nu of dit arrest stand zal houden of dat C naar de Hoge Raad gaat. We wachten het af.
Vragen? Neem contact op met Ad Coppens via a.coppens@gca.nl of 06-53912106.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Intellectueel eigendom

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×