Wat kun je doen als een van deze relschoppers een werknemer van jouw onderneming blijkt te zijn?
Als werkgever keur je dit gedrag uiteraard sterk af. Het is dan ook begrijpelijk als je dit niet zomaar aan je voorbij wil laten gaan; met dergelijk geweld wil je niet geassocieerd worden. Het is alleen niet heel makkelijk om over te gaan tot ontslag van een werknemer wegens wangedrag in zijn vrije tijd.
Dat is anders als dit tijdens werktijd gebeurd. Doordat werkgevers de instructiebevoegdheid hebben, kun je als werkgever een werknemer relatief makkelijk aanspreken op gedragingen gedurende werktijd. Dit ligt anders als het gaat om gedragingen in de vrije tijd. Een werkgever mag niet, zoals dat wordt genoemd, iemands ‘persoonlijke levenssfeer’ aantasten. Toch kunnen werkgevers in sommige gevallen bij wangedrag in de vrije tijd wel arbeidsrechtelijke maatregelen nemen.
Een ontslag op staande voet wordt in de praktijk niet snel aangenomen door rechters. Het is afhankelijk van de omstandigheden of dit kans van slagen heeft. Relevant zijn de volgende omstandigheden: 1) is de werknemer herkend op beeldmateriaal wat wordt verspreid? 2) is het wel/niet onder werktijd? 3) is er een associatie met jouw bedrijf, ben je door klanten benaderd en merk je dat de naam van je bedrijf wordt aangetast? 4) heeft de werknemer een voorbeeldfunctie? 5) is de werknemer al eerder gewaarschuwd voor zijn gedrag? en 6) hebben de andere medewerkers er last van?
Het oordeel van de rechter is in dit soort zaken lastig te voorspellen, blijkt uit eerdere uitspraken. Een piloot die in zijn vrije tijd een straatrace hield en iemand raakte die vervolgens overleed werd niet ontslagen, terwijl een medewerker die voor zijn werk met vuurwerk experimenteerde en in zijn vrije tijd in drugs handelde wel ontslagen werd.
Een werkgever mag (en naar mijn mening: moet) in dit soort situaties overgaan tot het nemen van arbeidsrechtelijke maatregelen. Of het kan leiden tot een ontslag op staande voet, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Voordat je hiertoe overgaat, neem contact op met een specialist.
Heb je te maken met een rellende werknemer en wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met een van onze advocaten van team Arbeid, we helpen je graag verder.