Rechtsbijstandverzekerden mogen zelf voortaan hun advocaat kiezen.

Duidelijkheid over  vrije advocaatkeuze

Het Europees Hof heeft op 7 november 2013 uitspraak gedaan over de vrije advocaatkeuze. Het Europees Hof heeft zich achter de verzekerde geschaard. Deze uitspraak is van grote invloed op de rechtsbijstandverzekeringen zoals we die nu kennen. Tot nu toe was het zo dat een verzekerde maar een erg beperkt recht op de keuze van een eigen advocaat had. Met deze uitspraak komt daar verandering in.

Wat ging vooraf?
De discussie over vrije advocaatkeuze speelt al enkele jaren. Het recht op vrije advocaatkeuze houdt in dat de verzekerde zelf, op kosten van de rechtsbijstandverzekeraar, een advocaat naar zijn of haar keuze kan inschakelen. De rechtsbijstandverzekeraar kan in dat geval dus niet bepalen door welke advocaat de zaak wordt behartigd.

De meeste polisvoorwaarden geven maar een beperkt recht op een vrije keuze. Guido Goorts, Goorts + Coppens advocaten | adviseurs: “Het is onze ervaring, dat een rechtsbijstandverzekeraar niet snel geneigd is om mee te werken aan de overdracht van een zaak aan een advocaat. Als een procedure wordt gestart, bepaalde tot nu toe de verzekeraar welke advocaat uit hun vaste netwerk de zaak zou behandelen. Daarnaast wordt geen advocaat ingeschakeld als het gaat om een procedure waarvoor geen procesmonopolie geldt, een jurist in dienst van de verzekeraar behandelt de zaak dan. Daar komt nu verandering in”.

In september vorig jaar heeft de Hoge Raad een tussenuitspraak gedaan, waarin ze de mening van de verzekerde deelt. De verzekerde heeft in alle procedures recht op een vrije advocaatkeuze. Voordat de Hoge Raad een definitieve uitspraak wilde doen, heeft De Hoge Raad het Europees Hof geraadpleegd.

Europees Hof
7 november heeft het Europees Hof zich achter de verzekerden geschaard. De verzekerde heeft het recht om zijn eigen advocaat te kiezen, op kosten van de rechtsbijstandverzekeraar. Hiervoor is de mening van de verzekeraar, of zij vindt dat de zaak aan een externe rechtshulpverlener moet worden uitbesteed, niet van belang. Ook maakt het niet uit of er voor de kwestie een procesmonopolie geldt, of dat de zaak bij bijvoorbeeld de bestuursrechter of de kantonrechter wordt behandeld.

Verandering
Met de uitspraak van het Europees Hof komt er voor verzekerden een einde aan de onzekerheid en discussies met verzekeraars over het al dan niet uitbesteden van een zaak. Zodra een procedure moet worden gestart in een bepaalde zaak, heeft de verzekerde het recht om zijn/haar eigen advocaat te kiezen. Dit heeft voor de verzekerde als voordeel dat hij/zij een advocaat kan kiezen die hij/zij kent, die ervaren is, bij de verzekerde om de hoek zit en zorgt voor persoonlijk contact en snelle dienstverlening.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Recht Direct

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×