Rechter steunt lik-op-stukbeleid woningcorporaties tegen hennepkwekers

Het komt regelmatig voor dat er een hennepkwekerij wordt opgerold in een huurwoning van een woningcorporatie. De woningcorporatie vraagt de huurder in zo’n geval meestal eerst om het pand vrijwillig te verlaten. Als een huurder dit weigert, wordt er vaak een ontruimingsprocedure bij de kortgedingrechter gestart. In deze procedure kan ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het pand worden gevorderd.

Onlangs heeft een kortgedingrechter in hoger beroep geoordeeld dat er voldoende belang aanwezig was om een huurwoning te ontruimen in verband met een aangetroffen hennepkwekerij. In de huurwoning van een bijstandsmoeder met een dochter van 1 jaar werden 68 hennepplanten aangetroffen.

Deze uitspraak is opvallend, aangezien de kortgedingrechter in eerste aanleg heeft geoordeeld dat het pand niet ontruimd mocht worden. Deze rechter was van mening dat er onvoldoende belang was bij de woningcorporatie om de moeder met een jong kind op straat te zetten.

‘Zero tolerance-beleid’

De woningcorporatie heeft in hoger beroep echter aangevoerd dat zij een ‘zero tolerance-beleid’ wil voeren tegen hennepkwekers. De rechter in hoger beroep wil de woningcorporatie hierbij steunen. Voor een effectief lik-op-stukbeleid is een spoedige ontruiming van de woning essentieel. Als de ontruiming te lang duurt, gaat dit ten koste van het afschrikwekkend effect. Het moet voor de huurders duidelijk zijn dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd door de woningcorporatie. De hogerberoeprechter heeft dan ook geoordeeld dat het pand direct ontruimd moest worden. Hij vindt dat daarbij het belang van de verhuurder om een duidelijk statement af te geven zwaarder wegen dan het belang van de huurster.

Conclusie

Met deze uitspraak steunt de rechter dus het ‘zero tolerance-beleid’ van woningcorporaties tegen hennepkwekers. Huurders die de wet overtreden zullen, als zij bekend zijn met dit strikte beleid van de rechtbank, door deze uitspraak misschien eerder vrijwillig ingaan op een  verzoek van de woningcorporatie om over te gaan tot ontruiming. Hiermee kan voor een woningcorporatie kostbare tijd worden bespaard. Het kan voor woningcorporaties dus bijdragen aan een effectief ‘zero tolerance-beleid’, als zij deze uitspraak kenbaar maken aan hun huurders.

Voor meer informatie kunt u  contact opnemen met Wesley Rhoe, advocaat vastgoed, via: w.rhoe@gca.nl
of 0493-331483.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Huur

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×