Op 21 mei 2014 heeft de rechtbank Den Haag een streep gehaald door het verbod van het fokken van nertsen en de Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking gesteld. Klik hier voor de uitspraak.
In een zaak die door pelsdierhouders tegen de Staat was aangespannen, oordeelt de rechtbank Den Haag dat niet kan worden vastgesteld dat pelsdierhouders een adequate vergoeding zal worden geboden. Het fokken van nertsen is daardoor voorlopig nog toegestaan.
De Wet verbod pelsdierhouderij is op 15 januari 2013 in werking getreden en bevat een verbod tot het houden, doden of doen doden van pelsdieren. Het verbod van het fokken van nertsen zou in 2024 ingaan. Van 15 januari 2013 tot 1 januari 2024 zou een uitfaseringsperiode gelden, waarin pelsdierhouders gedurende die periode onder specifieke voorwaarden hun bedrijf mogen voortzetten.
De rechtbank oordeelt dat vanaf 15 januari 2013 sprake is van regulering van eigendom van de pelsdierhouders en per 1 januari 2024 sprake zal zijn van een zeer zware vorm van regulering van hun eigendom in de zin van artikel 1 Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens. Als gevolg daarvan worden de pelsdierhouders ernstig financieel getroffen.
De rechtbank geeft weer dat op dit moment niet kan worden vastgesteld dat hen daarvoor enige, laat staan adequate, vergoeding zal worden geboden. Daarmee is aldus de rechtbank geen sprake van de ingevolge artikel 1 Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens benodigde fair balance. Dit klemt te meer, daar de pelsdierhouders voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet welzijnsinvesteringen hebben moeten doen en hoge kosten hebben moeten maken, op straffe van onmiddellijke ingang van het in deze wet neergelegde verbod. De rechtbank heeft de Wet verbod pelsdierhouderij daarom buiten werking gesteld.
Het ministerie van Economische Zaken heeft direct na de uitspraak laten weten dat het de uitspraak “op z’n consequenties” bestudeert, maar zeker in hoger beroep gaat.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene van Geel, advocaat Overheid + Omgeving via i.van.geel@gca.nl of 0492-780193.