Rechtbank stelt Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking

Op 21 mei 2014 heeft de rechtbank Den Haag een streep gehaald door het verbod van het fokken van nertsen en de Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking gesteld. Klik hier voor de uitspraak.

In een zaak die door pelsdierhouders tegen de Staat was aangespannen, oordeelt de rechtbank Den Haag dat niet kan worden vastgesteld dat pelsdierhouders een adequate vergoeding zal worden geboden. Het fokken van nertsen is daardoor voorlopig nog toegestaan.

De Wet verbod pelsdierhouderij is op 15 januari 2013 in werking getreden en bevat een verbod tot het houden, doden of doen doden van pelsdieren. Het verbod van het fokken van nertsen zou in 2024 ingaan. Van 15 januari 2013 tot 1 januari 2024 zou een uitfaseringsperiode gelden, waarin pelsdierhouders gedurende die periode onder specifieke voorwaarden hun bedrijf mogen voortzetten.

De rechtbank oordeelt dat vanaf 15 januari 2013 sprake is van regulering van eigendom van de pelsdierhouders en per 1 januari 2024 sprake zal zijn van een zeer zware vorm van regulering van hun eigendom in de zin van artikel 1 Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens. Als gevolg daarvan worden de pelsdierhouders ernstig financieel getroffen.

De rechtbank geeft weer dat op dit moment niet kan worden vastgesteld dat hen daarvoor enige, laat staan adequate, vergoeding zal worden geboden. Daarmee is aldus de rechtbank geen sprake van de ingevolge artikel 1 Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens benodigde fair balance. Dit klemt te meer, daar de pelsdierhouders voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet welzijnsinvesteringen hebben moeten doen en hoge kosten hebben moeten maken, op straffe van onmiddellijke ingang van het in deze wet neergelegde verbod. De rechtbank heeft de Wet verbod pelsdierhouderij daarom buiten werking gesteld.

Het ministerie van Economische Zaken heeft direct na de uitspraak laten weten dat het de uitspraak “op z’n consequenties” bestudeert, maar zeker in hoger beroep gaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene van Geel, advocaat Overheid + Omgeving via i.van.geel@gca.nl  of 0492-780193.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Vergunningen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×