Kan een werkgever loondoorbetaling stopzetten omdat een medewerker in quarantaine zit, vanwege een partner met coronaverschijnselen? De werkgever stelde dat er sprake was van ziekte en betaalde geen salaris over de zogenaamde wachtdagen. Hier werd door de Rechtbank Limburg een streep doorgezet (ECLI:NL:RBLIM:2020:4465).
Bij quarantaine is (nog) geen sprake van een zieke werknemer. Op dit moment geldt er echter wel een opgelegde voorzorgsmaatregelen van de overheid namelijk “wanneer een huisgenoot koorts heeft, moeten de andere gezinsleden in thuisquarantaine blijven tenzij ze werkzaam zijn in een cruciaal beroep of vitaal proces.”
Sinds 1 januari 2020 is de hoofdregel ‘geen arbeid, toch loon’ in de wet opgenomen. Dat betekent dat een werkgever verplicht is het naar tijdruimte vastgestelde loon te voldoen indien de werknemer de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet heeft verricht, tenzij het geheel of gedeeltelijk niet verrichten van de overeengekomen arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. De werkgever moet bewijzen dat het niet verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer behoort te komen..
De rechtbank oordeelt dat wanneer de werknemer niet thuis kan werken omdat dit in zijn beroep onmogelijk is, er sprake is van een omstandigheid die niet in de risicosfeer van de werknemer ligt. In die situatie is dan geen sprake is van ziekte en daarom mag de werkgever geen wachtdagen op het loon inhouden en moet de werkgever het volledige loon doorbetalen. Dit kan anders zijn als partijen in de arbeidsovereenkomst of cao anders afspraken hebben gemaakt,
Vragen?
Neem gerust contact op met Maud Saes, één van de advocaten van Goorts + Coppens