Recht op huurvermindering

Het komt vaak voor dat een huurder stuit op een gebrek aan een gehuurd pand waardoor hij niet het huurgenot heeft dat hij mag verwachten.

Een voorbeeld: het dak van een gehuurd pand lekt. Hierdoor kan de ruimte onder de lekkage niet gebruikt worden. Op grond van de wet heeft de huurder recht op reparatie door de verhuurder. Kan hij echter compensatie krijgen voor het feit dat een gedeelte van het gehuurde tijdelijk niet gebruikt kan worden? Het antwoord is ja.

Evenredige vermindering huurprijs
Wanneer een huurder tijdelijk het huurgenot verliest van het gehuurde (of een gedeelte van het gehuurde), dan heeft de huurder de mogelijkheid om een evenredige vermindering van de huurprijs te vragen bij de kantonrechter. Dit over de periode dat het verminderd huurgenot aanwezig is. Voorwaarde is wel dat de verhuurder direct op de hoogte wordt gesteld dat er sprake is van een gebrek zodat hij snel kan overgaan tot herstel.

Bij een vordering tot huurvermindering zal altijd de vraag gesteld moeten worden wat nu een evenredige huurvermindering is, dus met welk bedrag de huur tijdelijk verminderd mag worden. Deze vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden en hangt vaak af van een creatieve benadering van de zaak.

Waarde verminderd huurgenot
In het voorgaande voorbeeld van de lekkage kan de onbruikbare ruimte de helft van het gehuurde vertegenwoordigen. In dat geval ligt het voor de hand dat ook de huurprijs tijdelijk met de helft verminderd moet worden. Maar hoe zit het nou met verminderd huurgenot omdat bijvoorbeeld het centrale verwarmingssysteem het in de winter niet doet? Het is dan lastig om het verminderd genot uit te drukken in geld. Vaak bieden rechterlijke uitspraken dan een aanknopingspunt om de hoogte van een vordering voor verminderd huurgenot te bepalen. Goorts & Coppens Advocaten houdt voor jou de ontwikkelingen bij in de rechtspraak, en kan je bijstaan in een vordering tot huurvermindering.

Wil je meer weten over huurvermindering of het huurrecht? Neem dan contact op met Guido Goorts, vakgroepleider Vastgoed, via g.goorts@gca.nl of op 0493 – 352070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×