Professionalisering mediation in de agrarische sector

Agrarische bedrijven zijn bijzondere bedrijven. Familiebedrijven met een historie, bijzondere regelgeving en eigen waarden en opvattingen. Dat vraagt dus ook om bijzondere aandacht als er kwesties spelen rondom opvolging, uitbreiding, (familie)ruzies en conflicten met de overheid of zakelijke relaties. Die aandacht is er in de vorm van gespecialiseerde mediators: een onafhankelijke persoon die op neutrale wijze beide partijen tot een oplossing weet te brengen.

Professionalisering

Mediation professionaliseert zich rondom het thema van conflicthantering met betrekking tot agrarische familiebedrijven. Een voorbeeld hiervan is het netwerk van AgriMediation: mediators die zich voornamelijk bezighouden met conflicten die zich afspelen binnen de agrarische sector. Een ander voorbeeld zijn bijeenkomsten voor professionals werkzaam binnen de agrarische sector die gericht zijn op het vergroten van specifieke kennis. Zo vond onlangs een symposium plaats onder de titel ‘Boer zoekt mediator’, waarbij verschillende mediators en advocaten een inhoudelijke bijdrage leverden aan onderwerpen als ‘Waarden die spelen in het agrarisch bedrijf/gezin’, ‘Bedrijfsopvolging en bedrijfsbeëindiging’ en ‘Problemen met buren en overheid’. Kortom, geen algemene aanpak van zoeken naar oplossingen voor conflicten, maar een benadering op maat.

Bijdrage Goorts + Coppens

Ons kantoor heeft veel agrarische familiebedrijven als klant. Ook zijn er veel klanten die een sterke affiniteit hebben met de agrarische sector. In het meest recente Advocatenblad waren twee advocaten van ons kantoor samen met een agrarische klant de ‘coverstory’ met een inhoudelijke bijdrage over de stikstofdoelen van het kabinet. Ook levert ons kantoor een bijdrage aan de professionalisering door het voorzitterschap van de Vereniging van Agrarisch Recht Advocaten en het opzetten van de boerenhelpdesk.

Eigen ervaring onze advocaten

Wat nog wel eens als vanzelfsprekend wordt gezien maar niet minder belangrijk is, zijn de eigen ervaringen met het agrarische bedrijf. Meerdere advocaten van ons kantoor hebben een vader, moeder, broer of zus met een eigen agrarisch bedrijf. Een van de advocaten is zelf (parttime) boer. Onze advocaten beschikken dus bij uitstek over de noodzakelijke knowhow omtrent welke dynamiek er speelt in geval van een conflict binnen een agrarisch familiebedrijf en over het belang om in harmonie tot een oplossing te komen.

Gespecialiseerde mediator

Bij conflicten in de agrarische sector loont het dus om gebruik te maken van een gespecialiseerde mediator. Heb je hier vragen over of over mediation in het algemeen, neem dan contact op met onze mediator Folkert Terpstra.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Milieu + omgeving

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×