Problemen met incasseren? Incassokosten vorderen!

Het is voor ondernemers sinds 13 juni eenvoudiger geworden om buitengerechtelijke incassokosten vergoed te krijgen. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad over de zogenaamde ‘veertiendagenbrief’.

Een veertiendagenbrief is de brief die je als een soort waarschuwing stuurt over nog openstaande bedragen die betaald moeten worden. In deze brief kan de ondernemer een termijn van veertien dagen stellen waarbinnen het bedrag moet worden voldaan. Daarnaast vermeld je in deze brief welke gevolgen het heeft wanneer er niet betaald wordt. Deze brief heeft als doel om de consument te beschermen tegen het onverwacht verschuldigd zijn van incassokosten. Wanneer de consument binnen de termijn van veertien dagen het openstaande bedrag betaalt, hoeft hij geen incassokosten te betalen.

Vóór deze uitspraak was de regel dat je als ondernemer pas recht had op vergoeding van de buitengerechtelijke incassokosten, als er daadwerkelijk incassohandelingen waren verricht. Op 13 juni is hierin verandering gekomen. De Hoge Raad heeft namelijk beslist dat een consument incassokosten verschuldigd is als nog steeds niet is betaald na het verstrijken van de termijn van veertien dagen uit de veertiendagenbrief. Nadere incassohandelingen zijn dus niet meer vereist.

Er is dus eenvoudiger geworden voor de ondernemer om zijn kosten vergoed te krijgen. Zonder tussenkomst van de rechter en het verplicht verrichten van incassohandelingen kan worden overgegaan tot het vorderen van buitengerechtelijke incassokosten. Wel is het nog steeds van belang dat de veertiendagenbrief wordt verstuurd en dat je hierna veertien dagen wacht. Daarna kun je direct de incassokosten vorderen.

Meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat onderneming viam.vanden.broek@gca.nl of 0493-352070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Incasso

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×