Het komt steeds meer voor dat familieleden elkaar uit het oog verliezen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen en ouders waarbij het contact is verwaterd na een vervelende echtscheidingssituatie, het hertrouwen van een ouder met een nieuwe partner waarmee het niet klikt of broers en zussen die ruzie hebben gekregen en afstand hebben genomen van elkaar.
Deze situaties kunnen tot gevolg hebben dat je een nalatenschap van je ouder moet afwikkelen met personen waarmee je – voorzichtig gesproken – geen goed contact hebt.
Stiefouder en de erfenis
Is je ouder hertrouwd op het moment van overlijden? Dan kun je te maken hebben met een stiefouder waarmee je afspraken moet maken over de afwikkeling van de nalatenschap.
De stiefouder is volgens de wet namelijk de langstlevende echtgenoot en heeft recht op de volledige nalatenschap. Kinderen verkrijgen slechts een niet-opeisbare vordering, en deze vordering moet worden vastgesteld. Er zijn situaties denkbaar waarbij het contact met de stiefouder zodanig slecht is dat het vaststellen van deze vordering niet lukt.
Ook kan het zijn dat je ouder is hertrouwd nadat zijn eerste huwelijk door overlijden is geëindigd. Het kind had dan al een vordering op zijn andere (langstlevende) ouder die nu door het overlijden opeisbaar is geworden. Deze vordering moet worden uitgekeerd. Ook dat kan de nodige discussies opleveren, met name als deze vordering in het verleden niet goed is vastgelegd.
(Half)broers en (half)zussen en de erfenis
Als een ouder komt te overlijden en deze ouder is niet gehuwd, dan zijn in beginsel alle kinderen erfgenaam. Het maakt daarbij niet uit of de kinderen uit een eerste huwelijk of uit een tweede huwelijk (of relatie) van de overleden ouder (de erflater) afkomstig zijn. Het komt in de huidige tijd steeds vaker voor dat er kinderen worden geboren uit meerdere relaties of huwelijken.
Dat kan betekenen dat je een nalatenschap moet afwikkelen met halfbroers en halfzussen. Is het contact goed, dan zal het niet veel problemen opleveren. Is er nooit contact geweest of is het contact slecht, dan kan het een enorme uitdaging zijn om de nalatenschap van de erflater op een goede wijze te verdelen.
Hulp nodig?
Is er bij de nalatenschap een conflict ontstaan met de familie of over de executeur? Neem op de Dag van de Erfenis op vrijdag 13 november 2020 telefonisch contact op met Goorts + Coppens Advocaten via 088-0034300. Erfrechtspecialist Imke Gerrits helpt ujegraag verder.