Stel je betaalt partneralimentatie aan je ex-partner. Deze alimentatie wordt gebaseerd op de behoefte die wordt bepaald op basis van de inkomenssituatie tijdens het huwelijk. Het kan soms om behoorlijke forse bedragen per maand gaan. Blijft deze verplichting tot het betalen van partneralimentatie ook doorlopen op het moment dat je ex-partner een nieuwe relatie heeft?
Ja, ook dan moet je partneralimentatie blijven betalen. Hoofdregel is dat partneralimentatie in zo’n situatie alleen komt te vervallen als er sprake is van samenwonen of een nieuw huwelijk. En juist dat ‘samenwonen’ is in de praktijk vaak erg lastig om aan te tonen.
Luxe cadeaus
Stel dat er geen sprake is van samenwonen, maar dat de nieuwe partner wel veel luxe cadeaus aan je ex-partner geeft (zoals een auto) en allerlei kosten voor haar betaalt (zoals luxe vakanties en etentjes). Hoe zit het dan? Kun je dan stellen dat je ex-partner de partneralimentatie niet meer nodig heeft?
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 24 november 2020 bepaald dat dit geen invloed heeft op de verplichting tot het betalen van partneralimentatie. Het gerechtshof oordeelt dat dit extraatjes zijn die niet in mindering strekken op de behoefte van degene die de partneralimentatie ontvangt. Ook houdt het gerechtshof er rekening mee dat de betalingen en schenkingen onverplicht zijn en op ieder willekeurig moment kunnen stoppen.
Kortom, in dit geval moet de partneralimentatie betaald worden totdat de wettelijke termijn verstreken is of het moment dat de ex-partner met haar nieuwe partner gaat samenwonen of trouwen.
Meer weten?
Heb je vragen over dit onderwerp? Collega Imke Gerrits staat je graag te woord.