Partneralimentatie en een nieuwe partner

Stel je betaalt partneralimentatie aan je ex-partner. Deze alimentatie wordt gebaseerd op de behoefte die wordt bepaald op basis van de inkomenssituatie tijdens het huwelijk. Het kan soms om behoorlijke forse bedragen per maand gaan. Blijft deze verplichting tot het betalen van partneralimentatie ook doorlopen op het moment dat je ex-partner een nieuwe relatie heeft?

Ja, ook dan moet je partneralimentatie blijven betalen. Hoofdregel is dat partneralimentatie in zo’n situatie alleen komt te vervallen als er sprake is van samenwonen of een nieuw huwelijk. En juist dat ‘samenwonen’ is in de praktijk vaak erg lastig om aan te tonen.

Luxe cadeaus

Stel dat er geen sprake is van samenwonen, maar dat de nieuwe partner wel veel luxe cadeaus aan je ex-partner geeft (zoals een auto) en allerlei kosten voor haar betaalt (zoals luxe vakanties en etentjes). Hoe zit het dan? Kun je dan stellen dat je ex-partner de partneralimentatie niet meer nodig heeft?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 24 november 2020 bepaald dat dit geen invloed heeft op de verplichting tot het betalen van partneralimentatie. Het gerechtshof oordeelt dat dit extraatjes zijn die niet in mindering strekken op de behoefte van degene die de partneralimentatie ontvangt. Ook houdt het gerechtshof er rekening mee dat de betalingen en schenkingen onverplicht zijn en op ieder willekeurig moment kunnen stoppen.

Kortom, in dit geval moet de partneralimentatie betaald worden totdat de wettelijke termijn verstreken is of het moment dat de ex-partner met haar nieuwe partner gaat samenwonen of trouwen.

Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp? Collega Imke Gerrits staat je graag te woord.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×