Tegenwoordig zijn apps als ParkMobile of YellowBrick op veel telefoons te vinden. En met recht: parkeren met een app op je telefoon is een gemakkelijk (en soms goedkoper) alternatief voor de parkeerautomaat. Er kleven echter ook nadelen aan.
Je kunt te maken krijgen met registratiekosten, servicekosten per parkeeractie en kans op hoge rekeningen wanneer het afmelden van een parkeersessie misgaat. Toch blijkt uit de praktijk dat er zich meer problemen voor kunnen doen. Dit overkwam een parkeerder uit Tilburg.
Een persoon parkeerde in 2017 zijn auto aan de Utrechtsestraat in de gemeente Tilburg. Via de parkeerapp op zijn telefoon heeft de man parkeergeld voor één uur parkeren betaald. Dit deed hij op basis van de informatie die de parkeerapp hem gaf. De app gaf namelijk aan dat op de plek waar hij stond maximaal één uur geparkeerd kon worden tegen een tarief van €2,20.
Op de plek waar hij zijn auto neer had gezet, was het echter alleen mogelijk om te parkeren tegen betaling van een dagticket, wat betekent dat de man voor de hele dag moet betalen, ongeacht een eventueel kortere feitelijke parkeerduur. Dit wordt op een groot bord vermeld waar men langsrijdt richting de parkeerplaats.
De zaak is voor de rechter gekomen en op dit moment zelf voor bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht. De Hoge Raad heeft de Advocaat-generaal (adviseur van de Hoge Raad) gevraagd om een advies te geven over de casus:
- Gaat fysieke informatie (het verkeersbord) boven app informatie?
De Advocaat-Generaal vindt dat een parkeerder zich niet blind mag staren op informatie van de parkeerapp. Ook van automobilisten die de app gebruiken mag / moet worden verwacht dat zij ter plekke onderzoek doen, met andere woorden: de parkeerder moet de digitale informatie vergelijken met de situatie ter plekke. Klopt de digitale informatie niet met de werkelijkheid? Dan heeft de fysieke “offline”-informatie voorrang!
De Hoge Raad moet in de zaak nog uitspraak doen. Zij heeft uiteindelijk het laatste woord maar zal het advies van de Advocaat Generaal natuurlijk wel in acht nemen.