Parkeergeld betalen via een app: zijn de borden of je telefoon leidend?

Tegenwoordig zijn apps als ParkMobile of YellowBrick op veel telefoons te vinden. En met recht: parkeren met een app op je telefoon is een gemakkelijk (en soms goedkoper) alternatief voor de parkeerautomaat. Er kleven echter ook nadelen aan. 

Je kunt te maken krijgen met registratiekosten, servicekosten per parkeeractie en kans op hoge rekeningen wanneer het afmelden van een parkeersessie misgaat. Toch blijkt uit de praktijk dat er zich meer problemen voor kunnen doen. Dit overkwam een parkeerder uit Tilburg.

Een persoon parkeerde in 2017 zijn auto aan de Utrechtsestraat in de gemeente Tilburg. Via de parkeerapp op zijn telefoon heeft de man parkeergeld voor één uur parkeren betaald. Dit deed hij op basis van de informatie die de parkeerapp hem gaf. De app gaf namelijk aan dat op de plek waar hij stond maximaal één uur geparkeerd kon worden tegen een tarief van €2,20.

Op de plek waar hij zijn auto neer had gezet, was het echter alleen mogelijk om te parkeren tegen betaling van een dagticket, wat betekent dat de man voor de hele dag moet betalen, ongeacht een eventueel kortere feitelijke parkeerduur. Dit wordt op een groot bord vermeld waar men langsrijdt richting de parkeerplaats.

De zaak is voor de rechter gekomen en op dit moment zelf voor bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht. De Hoge Raad heeft de Advocaat-generaal (adviseur van de Hoge Raad) gevraagd om een advies te geven over de casus:

  • Gaat fysieke informatie (het verkeersbord) boven app informatie?

De Advocaat-Generaal vindt dat een parkeerder zich niet blind mag staren op informatie van de parkeerapp. Ook van automobilisten die de app gebruiken mag / moet worden verwacht dat zij ter plekke onderzoek doen, met andere woorden: de parkeerder moet de digitale informatie vergelijken met de situatie ter plekke. Klopt de digitale informatie niet met de werkelijkheid? Dan heeft de fysieke “offline”-informatie voorrang!

De Hoge Raad moet in de zaak nog uitspraak doen. Zij heeft uiteindelijk het laatste woord maar zal het advies van de Advocaat Generaal natuurlijk wel in acht nemen.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×