Het mooie weer begint weer te komen en velen hebben het pad richting lekkere ijsjes van de plaatselijke ijssalon al gevonden. Niet voor iedereen is duidelijk dat je voor het exploiteren van een ijssalon ook een exploitatievergunning nodig hebt. En niet alleen een exploitatievergunning, maar veelal ook een terrasvergunning, reclamevergunning en – in het geval er tevens alcohol wordt geschonken – zelfs een Drank-en-horecavergunning. Kortom: het runnen van een ijssalon doe je niet zomaar. Voordat je start, dien je eerst de betreffende vergunningen aan te vragen bij de gemeente. Maar wat als alle vergunningen er zijn en de buurt ervaart overlast van je ijssalon?
In een zaak waar ons kantoor bij betrokken was, trad ons kantoor op voor de ijssalonexploitant. Het ging in die zaak om de vraag of de overlast ervaren door de omgeving voortvloeide uit de door de gemeente verleende terrasvergunning. In eerste instantie oordeelde de voorzieningenrechter dat dit wel het geval was, met als gevolg dat de exploitant het terras diende te verwijderen.
De rechtbank doet uiteindelijk einduitspraak en benadrukt in de uitspraak dat de exploitatievergunning voorschriften heeft om de overlast van de ijssalon voor omwonenden te beperken. Bij het verlenen van een terrasvergunning wordt ervan uitgegaan dat een ijssalon beschikt over een exploitatievergunning. De discussie over de overlast hoort derhalve in beginsel thuis in de procedure in het kader van de exploitatievergunning. De ijssalonexploitant kon zijn terras direct terugplaatsen.
Wilt u meer weten over exploitatievergunningen en/of andere vergunningen voor horecaondernemers? Neemt u dan gerust contact op met Irene van Geel, advocaat Overheid + Omgeving via i.van.geel@gca.nl of 0492-780193.