Overlast van een ijssalon?

Het mooie weer begint weer te komen en velen hebben het pad richting lekkere ijsjes van de plaatselijke ijssalon al gevonden. Niet voor iedereen is duidelijk dat je voor het exploiteren van een ijssalon ook een exploitatievergunning nodig hebt. En niet alleen een exploitatievergunning, maar veelal ook een terrasvergunning, reclamevergunning en – in het geval er tevens alcohol wordt geschonken – zelfs een Drank-en-horecavergunning. Kortom: het runnen van een ijssalon doe je niet zomaar. Voordat je start, dien je eerst de betreffende vergunningen aan te vragen bij de gemeente. Maar wat als alle vergunningen er zijn en de buurt ervaart overlast van je ijssalon?

In een zaak waar ons kantoor bij betrokken was, trad ons kantoor op voor de ijssalonexploitant. Het ging in die zaak om de vraag of de overlast ervaren door de omgeving voortvloeide uit de door de gemeente verleende terrasvergunning. In eerste instantie oordeelde de voorzieningenrechter dat dit wel het geval was, met als gevolg dat de exploitant het terras diende te verwijderen.

De rechtbank doet uiteindelijk einduitspraak en benadrukt in de uitspraak dat de exploitatievergunning voorschriften heeft om de overlast van de ijssalon voor omwonenden te beperken. Bij het verlenen van een terrasvergunning wordt ervan uitgegaan dat een ijssalon beschikt over een exploitatievergunning. De discussie over de overlast hoort derhalve in beginsel thuis in de procedure in het kader van de exploitatievergunning. De ijssalonexploitant kon zijn terras direct terugplaatsen.

Wilt u meer weten over exploitatievergunningen en/of andere vergunningen voor horecaondernemers? Neemt u dan gerust contact op met Irene van Geel, advocaat Overheid + Omgeving via i.van.geel@gca.nl of 0492-780193.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Vergunningen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×