Overgang van onderneming: verlies van uw rechten en plichten als werknemer?

Indien het bedrijf waar je werkt wordt overgenomen, vraag je je zeer terecht af welke consequenties hieraan voor jou als werknemer verbonden zijn. In beginsel hoef je je geen zorgen te maken. Het is namelijk zo dat jouw rechten en plichten die op het moment van overgang bestaan, automatisch overgaan op de verkrijger van de onderneming (jouw nieuwe werkgever). Jouw nieuwe werkgever neemt als het ware jouw arbeidscontract volledig over. Hierdoor kun je bijvoorbeeld jouw nieuwe werkgever aansprakelijk stellen voor loonachterstanden van jouw voormalig werkgever.

Bovendien heeft de wetgever werknemers willen beschermen door de oude werkgever naast de nieuwe werkgever, een jaar lang na de overname van de onderneming, hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor verplichtingen die vóór de overgang zijn ontstaan.

Aandachtspunten
Ondanks dat de werknemer goed beschermd lijkt, zijn er belangrijke aandachtspunten. Zo is bepaald dat je jouw rechten en plichten behoudt tijdens de overgang. Met andere woorden: na de overgang mag jouw nieuwe werkgever jouw arbeidsvoorwaarden – onder omstandigheden – wél wijzigen.

Een ander aandachtspunt is de werking van de CAO. Indien de werking van de CAO verloopt of een termijn van één jaar na overname is verstreken, mag jouw nieuwe werkgever de in zijn onderneming van toepassing zijnde CAO op je toepassen. Dit is zelfs verplicht indien de ‘nieuwe’ CAO algemeen verbindend wordt verklaard. In bepaalde gevallen kunnen zelfs bepalingen van beide CAO’s van toepassing zijn, waarbij de voor jou meest gunstige bepaling dient te worden toegepast (het zogenaamde ‘cherry-picking’).

Advies
Kortom: de overgang van onderneming is lastige materie, waarbij ingewikkelde en soms technische arbeidsrechtelijke vraagstukken spelen. Welke CAO is na de overgang op jou van toepassing? Hoe om te gaan met niet-schriftelijk vastgelegde arbeidsvoorwaarden? Gedurende welke periode is er sprake van de overgang? Wat te doen met de bijzondere regeling voor pensioen?

Wil je deugdelijk advies op dit gebied, dan is het aan te raden een specialist in te schakelen. Goorts & Coppens Advocaten kan je adviseren en bijstaan in deze kwesties.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maaike Grauwmeijer, vakgroepleider Arbeidsrecht op 0492-544435 of viam.grauwmeijer@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×