Overeenkomsten maken is vakwerk

Dagelijks worden ontelbaar veel overeenkomsten gesloten. Goed beschouwd is een overeenkomst slechts een afspraak tussen twee (of meer) personen, waardoor er doorgaans voor beide partijen een reeks rechten en plichten ontstaat. Voorbeelden van vaak voorkomende overeenkomsten zijn de koopovereenkomst, de arbeidsovereenkomst en de huurovereenkomst.

Veel van de dagelijks gesloten overeenkomsten zijn ‘overzichtelijk’. Er is sprake van een korte werkingsduur en de overeenkomst is vaak gebaseerd op ‘gelijk oversteken’. Hierbij kan men denken aan de koopovereenkomst die je sluit bij het doen van boodschappen in de winkel. Andere overeenkomsten zijn gecompliceerder en hebben een langere looptijd.

Redelijkheid en billijkheid
De inhoud van een overeenkomst wordt niet alleen bepaald door wat partijen met elkaar afspreken, ook de wet en de redelijkheid en billijkheid hebben invloed op de inhoud van de overeenkomst.

Voor eenvoudige overeenkomsten met een klein belang en een korte looptijd zal het meestal niet nodig zijn een advocaat te raadplegen. Dit wordt anders als het een overeenkomst betreft met een langere looptijd, als het gaat om grote belangen of als er sprake is van een overeenkomst waarvoor de wetgever aparte regels heeft vastgesteld. Vaak is het dan aan te bevelen om uw conceptovereenkomst tijdig aan een advocaat voor te leggen. Deze kan bekijken of de overeenkomst in de juiste juridische vorm is gegoten en – wat soms nog belangrijker is – of er geen aspecten ongeregeld blijven in de overeenkomst. 

Duidelijkheid 
Van het grootste belang is dat de tekst van de overeenkomst voldoende duidelijk maakt wat partijen nu precies van elkaar willen. Worden bepaalde punten niet duidelijk geregeld, dan ontstaat er een schemergebied waarin het moeilijk kan zijn om de nakoming van de overeenkomst af te dwingen.

Deskundige assistentie is onmisbaar
Een controle vooraf kan veel problemen achteraf voorkomen. Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat het maken van contracten simpelweg een vak is waarvoor men een vakman moet inschakelen. Een advocaat is zo’n vakman. Wil je deugdelijk advies op dit gebied, dan is het dus aan te raden een specialist in te schakelen. Goorts & Coppens Advocaten kan je adviseren en helpen bij het opmaken van contracten.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Luc Tacx, vakgroepleider Ondernemings- & Verbintenissenrecht op 0475 420033of via l.tacx@gca.nl

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×