Misschien heeft u op het internet of via ‘social media’ al vernomen dat een vrouw de buitengevel van haar pand in de chique wijk Kensington in Londen in rode en witte strepen/banen heeft laten schilderen om haar buren dwars te zitten.
De eigenaresse wilde het pand laten slopen en een nieuwe woning (met grote kelder) bouwen om een hogere opbrengst te verkrijgen voor de woning. De buren maakten echter met succes bezwaar tegen het bouwplan van de vrouw. Uit wraak voor het tegenhouden van de verbouwing heeft de vrouw de buitengevel van de woning op bijzondere wijze laten schilderen. De vrouw heeft er zelf geen last van, omdat ze niet in het pand woont, maar het juist wil verbouwen en voor een flinke som geld wil verkopen. De buren vinden het afschuwelijk, maar zullen ermee moeten leren leven zolang zij zich blijven verzetten tegen het bouwplan van de vrouw.
In Nederland zou dit niet mogelijk zijn. U mag zonder vergunning uw huis schilderen, maar moet wel voldoen aan de redelijke eisen van welstand binnen uw gemeente. In de Welstandsnota zijn criteria opgenomen die worden meegenomen in de beoordeling of het uiterlijk van een bouwwerk (in ernstige mate) in strijd is met de redelijke eisen van welstand. In Nederland zou deze vrouw het rood-wit gestreepte schilderwerk moeten aanpassen. Dergelijk schilderwerk zal vrijwel zeker in strijd zijn met de redelijke eisen van welstand binnen uw gemeente. In de Welstandsnota van de meeste gemeenten in Nederland is namelijk opgenomen, dat het gebruik van ‘opvallende kleuren’ in strijd is met de redelijke eisen van welstand. Op grond van de Woningwet kan de gemeente iemand met aanstootgevend schilderwerk (achteraf) middels een handhavingsbesluit op last van een dwangsom opdragen om het desbetreffende schilderwerk te verwijderen.
Om er zeker van te zijn dat de verfkleur of het schilderwerk dat u voor ogen heeft, is toegestaan, kunt u vooraf advies vragen aan de Welstandscommissie binnen uw gemeente. Deze commissie beoordeelt of het uiterlijk van het bouwwerk voldoet aan de eisen van welstand. Door tijdig advies in te winnen van de Welstandscommissie, kunt u achteraf dus een hoop problemen en kosten voorkomen. Mocht u vragen hebben hierover, neemt u dan contact op met Patrick Grijpstra, advocaat Overheid + Omgeving via p.grijpstra@gca.nl of 0492-780190.