Oranjekoorts

Oranjekoorts volgens Wikipedia: een verschijnsel dat zich voordoet onder grote delen van het Nederlandse volk, voornamelijk bij belangrijke internationale voetbalwedstrijden en bij Koningsdag.

De oranjekoorts begint weer te stijgen! Met Koningsdag achter de rug en een WK in het vooruitzicht zien we de eerste tekenen van onze favoriete kleur. Sinds de kleur oranje in 1974 voor het eerst massaal was te zien op de tribunes bij het WK in West-Duitsland, is inmiddels heel Nederland met het oranjevirus besmet geraakt. Ook de commercie weet hoe ze hier op moeten inspelen. Want wie kent nou niet de Wuppies van Albert Heijn, het Bavaria-jurkje van Supertrash en de Luidsprekerhoed van Heineken. Ook liedjes doen het goed; uit volle borst zingen we mee met André Hazes (wij houden van Oranje) en Wolter Kroes (Viva Hollandia).

Maar waarom is oranje nu de kleur van Nederland? We kunnen allemaal wel de link leggen met de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje (1533-1584). Het is echter de vraag hoe hij aan deze titel kwam. Helaas is het antwoord niet zo spannend. Willem kreeg de titel ‘van Oranje’ omdat hij op jonge leeftijd het Franse Prinsdom Orange had geërfd. Deze Franse streek kreeg op haar beurt de naam Orange omdat het een centrum was van de handel in sinaasappelen.
De eerste Nederlandse vlag in 1572 had dan ook de kleuren oranje-wit-blauw. Geleidelijk aan werd het oranje vervangen door rood, zonder duidelijke reden. Het schijnt dat oranje op zee minder goed zichtbaar was en/of dat er een tekort aan oranje kleurstof was. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina het Koninklijk Besluit waarin de officiële kleuren van de Nederlandse vlag zijn vastgesteld: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Bij officiële gebeurtenissen van ons Koningshuis wordt de vlag uitgestoken met een oranje wimpel.

Genoeg geschiedenis voor nu, laten we ons maar weer gewoon overgeven aan het gekke fenomeen dat de kleur oranje veroorzaakt.
Oranje Boven!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×