Ook zwart geld van belang

Alimentatieprocedures lijken vaak op een podium waarop trucs worden uitgehaald – en ook toegestaan lijken te zijn – om onderhoudsverplichtingen (de ‘alimentatie’) op een zo hoog mogelijk bedrag vastgesteld te krijgen. De reden is simpel: hoe hoger het inkomen van de onderhoudsplichtige ex-partner, des te groter de kans dat hij – tegenwoordig ook steeds vaker een zij – in staat is maandelijks een flinke onderhoudsbijdrage te voldoen. Niet zelden stelt daarbij de onderhoudsgerechtigde dat de rechter het inkomen van de onderhouds-plichtige ex-partner gerust op een hoger bedrag mag vaststellen dan uit de officiële opgaven blijkt. De bewuste ex-partner heeft immers “zwart geld”.

Helaas beperken dergelijke beschuldigingen zich niet tot die alimentatiezaken waarin ondernemers betrokken zijn. Voor dergelijke beschuldigingen is niemand veilig. Zo blijkt ook uit een aantal uitspraken waarin het onderwerp aan de orde is gekomen en welke in het afgelopen jaar door rechterlijke instanties zijn gedaan.

In alimentatiezaken is de rechtspraak over “zwart geld” duidelijk: rechters houden dergelijke aantijgingen niet klakkeloos voor juist. Alle rechterlijke instanties stellen hoge eisen aan het bewijs van het (daadwerkelijk) bestaan van “zwart geld”. Een niet gemotiveerde en niet met bewijsstukken onderbouwde bewering ‘dat er zwart geld is’, zal daardoor altijd op niets uitlopen. mits de “beschuldigde” de aantijging goed gemotiveerd betwist.

Maar wat als het bewijs er opeens wel blijkt te zijn? Wat als blijkt dat een op alimentatie beluste ex-partner uitgebreid in de administratie heeft zitten snuffelen en zich van bewijs heeft voorzien? Tja, dan worden de rollen omgedraaid en is het de onderhoudsplichtige ex-partner die zichzelf opeens geconfronteerd ziet de bewijslast van het tegendeel. En dat is zelden te leveren. Een vervelende bijkomstigheid: een ex-partner die van het bestaan van ‘zwart geld’ op de hoogte is, krijgt door deze wetenschap niet zelden een machtspositie. Een telefoontje naar de kliklijn van de fiscus is immers gauw gepleegd. En dan helpt de inkeerregeling helaas niet meer ……

Goorts & Coppens Advocaten is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van echtscheidingen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met Jac Stevens, advocaat Familie op telefoonnummer 0492 – 780192 of viaj.stevens@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×