Ontslagbescherming voor payrollwerknemers

Per 1 januari 2015 wordt het ontslagbesluit aangepast voor payrollwerknemers. Deze werknemers krijgen dan namelijk dezelfde ontslagbescherming als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de inlener.

Tot 1 januari 2015
In de huidige situatie kan de payrollonderneming bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen voor payrollwerknemers wanneer de inlener de opdracht heeft beëindigd.  Het UWV toetst de aanvraag niet inhoudelijk en bekijkt bijvoorbeeld niet of er (goede) redenen zijn voor de beëindiging van de opdracht.

Vanaf 1 januari 2015
Door de aanpassing van het ontslagbesluit per 1 januari 2015 is de enkele beëindiging van de opdracht onvoldoende voor het verlenen van een ontslagvergunning.

Omstandigheden bij inlenende werkgever
De omstandigheden bij de inlener worden namelijk bepalend voor de vraag of de ontslagvergunning verleend kan worden. Beëindigt de inlener de opdracht, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende werk is, dan moet aannemelijk worden gemaakt dat het vervallen van de arbeidsplaats noodzakelijk is en moet het afspiegelingsbeginsel worden toegepast. Dit laatste kan tot gevolg hebben dat een eigen werknemer voor ontslag in aanmerking komt in plaats van de payrollwerknemer.

De payrollonderneming is als formele werkgever verantwoordelijk voor de onderbouwing van de ontslagaanvraag.

Uitzondering                       
De omstandigheden bij de inlener zijn niet bepalend bij wanbetaling door de inlener. Komt laatstgenoemde minimaal drie maanden zijn financiële verplichtingen niet na, dan kan de payrollonderneming de overeenkomst met de inlener beëindigen en een ontslagvergunning voor de betreffende payrollwerknemer aanvragen. De payrollonderneming moet in dat geval aantonen dat zij zich heeft ingespannen de inlener alsnog tot betaling te bewegen en dat zij de werknemer geen ander werk kan bieden of kan herplaatsen.

Wederindiensttredingsvoorwaarde
Bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen zal het UWV hieraan de wederindiensttredingsvoorwaarde verbinden: wanneer de inlener binnen 26 weken na het verlenen van de ontslagvergunning een werknemer in dienst wil nemen voor dezelfde werkzaamheden, zal hij de payrollwerknemer in de gelegenheid moeten stellen zijn vroegere werkzaamheden te hervatten.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 0493-352070

 

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×