De onteigeningsregeling gaat op de schop, daar is al veel over geschreven de afgelopen periode. Maar hoe ziet de onteigeningsregeling er uit in de nieuwe Omgevingswet? Afgelopen vrijdag heeft minister Schultz van Haegen de Tweede Kamer bericht over de nieuwe onteigeningsregeling onder de Omgevingswet. Naar aanleiding van verschillende reacties uit de praktijk op de voorgenomen onteigeningsregeling gaat de minister de regeling aanpassen. Met name de geuite zorgen over de positie en de bescherming van de eigenaar en andere rechthebbenden onder de voorgenomen regeling worden besproken. In het nieuwe wetsvoorstel zal niet langer sprake zijn van onteigening zonder bestuursrechtelijke tussenkomst.
Per brief informeert de minister op welke wijze zij voornemens is om aan de geuite bezwaren tegemoet te komen:
Een fragment:
“Gelet op het zeer ingrijpende karakter van onteigening voor betrokkenen zal ook onder de Omgevingswet een onteigening net als nu alleen kunnen plaatsvinden binnen een wettelijk kader met voldoende waarborgen voor de eigenaar. Net als voor uw Kamer is het voor mij essentieel dat de positie en rechtsbescherming van de eigenaar op zijn minst gelijkwaardig blijven. Onteigening blijft ook in het wetsvoorstel voor de Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet (hierna: wetsvoorstel) een uiterste middel (“ultimum remedium”), waartoe pas besloten kan worden als de minnelijke verwerving niet wil slagen.
Ook blijft onveranderd dat onteigening alleen kan plaatsvinden in het algemeen belang en tegen vooraf verzekerde schadeloosstelling, die door de burgerlijke rechter wordt vastgesteld. De huidige criteria voor onteigening algemeen belang, noodzaak en urgentie blijven onverkort gelden en worden wettelijk vastgelegd.
Wat ten opzichte van de huidige Onteigeningswet wel verandert is dat een nog duidelijker onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds het publiekrechtelijke spoor waarin de onteigeningsbeschikking tot stand komt én wordt beoordeeld door de bestuursrechter en anderzijds het civielrechtelijke spoor waarin de burgerlijke rechter de schadeloosstelling vaststelt.” (…)
Bron: ministerie van Infrastructuur & Milieu
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer weten over de onteigeningswet? Neem dan contact op met Irene van Geel, telefoonnummer 06-30067928 of per mail i.van.geel@gca.nl