Hoge bouwleges zijn een doorn in het oog van de bouwsector. Gemeenten kunnen de hoogte van de leges zelf bepalen. De hoogte van de leges hoeft in principe ook geen verband te houden met de daadwerkelijk gemaakte kosten voor een vergunning. Hieronder een aantal punten waar je op kan letten om de legeskosten zo laag mogelijk te houden:
- Het is belangrijk om bij de vergunningsaanvraag alleen bouwkosten op te geven voor onderdelen waarvoor een vergunning nodig is of om het bouwplan te toetsen aan het Bouwbesluit 2012. De kosten voor vergunningsvrije bouwwerken of renovatiewerkzaamheden die vergunningsvrij zijn hoeven niet te worden opgegeven. Deze activiteiten hoeven niet ingevuld te worden op het aanvraagformulier voor een omgevingsvergunning, zodat er geen bouwleges verschuldigd zijn.
- Gemeenten hanteren vaak eenheidsprijzen per m2 of m3 om de bouwkosten te toetsen aan een bepaalde ondergrens. Men doet er verstandig aan om bij de opgave van de bouwkosten deze eenheidsprijzen te hanteren. De eenheidsprijzen zijn vaak openbaar en zijn te vinden op de website van de gemeente.
- Het is mogelijk dat de gemeentelijke eenheidsprijzen in een specifiek geval hoger uitvallen dan de daadwerkelijke kosten. Indien dit het geval is, moet tijdens het vergunningsproces al aangeven worden dat dit het geval is. Je dient dit te onderbouwen door een begroting van de bouwkosten te overleggen.
- Door het toevoegen van een bouwkostenberekening aan de aanvraag kan het bedrag steeds naar beneden worden afgerond. Dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, maar iedere besparing is mooi meegenomen.
- Geef de bouwkosten op exclusief BTW.
Mocht je in bezwaar willen tegen de hoogte van de bouwleges, dan heb je zes weken de tijd voordat de aanslag onherroepelijk wordt. Je dient bij het bezwaarschrift een goede begroting te overleggen. Bij de beoordeling van het bezwaar wordt rekening gehouden met marktconforme bouwkosten en wordt gekeken naar de nieuwbouwprijzen.
Meer weten over leges of bouwkosten, neem dan contact op met Irene van Geel advocaat Overheid + Omgeving via i.van.geel@gca.nl of 0492-780193.