89% van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven een online aankoop gedaan. De kans dat dit artikel voor jou dus interessant is, is groot!
Er wordt niet vaak geprocedeerd over consumentenrecht, maar nu heeft een consument toch de stoute schoenen aangetrokken en is naar de rechtbank gegaan.
De consument kocht online computeronderdelen en moest 100% vooruit betalen. In de algemene voorwaarden, waar de consument mee akkoord was gegaan, stond ook dat 100% vooraf moest worden betaald. De consument weigert vervolgens echter het gehele bedrag te betalen, en de leverancier weigert te leveren omdat niet het gehele bedrag vooraf wordt betaald.
Dit is niet de eerste webwinkel waar het volledige bedrag vooraf moet worden betaald. De meeste mensen gaan hier ook gewoon mee akkoord, we willen het product immers graag hebben. Maar mag het ook?
Nee, de rechtbank heeft geoordeeld dat het niet is toegestaan om bij een online consumentenkoop 100% vooruitbetaling te eisen. De wet bepaalt dat niet meer dan 50% vooruitbetaald hoeft te worden door een consument.
In de praktijk is het alleen nogal onhandig voor een leverancier om een gedeelte vooruit te laten betalen en een gedeelte pas bij aflevering te laten betalen. Wat kun je als leverancier dan doen? Je kunt ervoor kiezen om het gehele bedrag achteraf te laten betalen, bijvoorbeeld door middel van rembours of een digitale acceptgiro. Volledige betaling vooraf eisen, kan je een rechtszaak aan je broek opleveren.
Deze uitspraak geldt overigens alleen voor de online aankoop van producten. Wanneer diensten online worden afgenomen, is het wel toegestaan om volledige vooruitbetaling te eisen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat onderneming, m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331478.