One-stop-shop

U heeft er vast iets van meegekregen, de strijd die continu tussen Apple en Samsung gaat over octrooien. Octrooien zijn rechten die bedrijven en mensen hebben waardoor hun uitvinding beschermd wordt tegen dieven. Wie zou tenslotte niet een paar procenten van het succes van de iPhone mee willen pikken?

Nu is het zo dat om een octrooi in de Europese Unie per land apart een octrooiaanvraag ingediend moet worden. Er moet een Europese octrooiaanvraag worden ingediend maar deze valt vervolgens uiteen in allerlei nationale octrooien. Elk land heeft zijn eigen regels waardoor de kosten om in meerdere landen een octrooirecht krijgen erg duur is.

Om de ondernemers te helpen hebben de Europese ministers besloten dat je met één aanvraag in heel Europa bescherming moet krijgen. Per 1 januari 2014 bestaat het gemeenschapsoctrooi.  De kosten zijn daardoor  volgens de Rijksoverheid maar liefst 90% lager voor de ondernemer! 

Met het nieuwe octrooirecht verandert de octrooiaanvraag en ontvangt een aanvrager van een octrooi geen bundel nationale octrooien maar één octrooi dat dus geldig is in 25 landen van de Europese Unie. De rechtbank in Parijs is bevoegd verklaard om geschillen over een octrooi te beslechten.. Omdat ondernemers niet meer in verschillende landen naar de rechter hoeven scheelt dit ook weer tijd en geld.

Voor Nederland is het nieuwe octrooirecht erg belangrijk. Als  je namelijk kijkt naar het aantal aanvragen dat Nederland doet voor octrooien staan we op de negende plek van de hele wereld. Als je alleen kijkt naar de landen van Europa doen we het nog beter, dan staan we op de vierde plek.

Alleen Italië en Spanje doen niet mee aan het gemeenschapsoctrooi maar de overige 25 Unie-landen zijn akkoord. Italië en Spanje  zijn het er niet mee eens dat uitsluitend Engels, Frans en Duits de officiële talen voor nieuwe octrooien worden. Het EU-octrooi is dus niet voor heel Europa maar wel voor 25 landen van Europa. Het wordt dus een stuk eenvoudiger om in meerdere landen een octrooi te verkrijgen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Luc Tacx, advocaat Onderneming. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0493 – 331486 of l.tacx@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×