Vanaf 14 juni 2014 gelden nieuwe regels voor de bescherming van consumenten bij koop op afstand en koop buiten de verkoopruimte. Dit heeft gevolgen voor ondernemers die hier gebruik van maken.
Wat is koop op afstand en verkoop buiten de verkoopruimte?
Bij koop op afstand wordt iets gekocht via internet, telefoon of fax, er komt dus geen ‘echte winkel’ aan te pas. Er is geen fysiek contact tussen de verkoper en de consument. Bij verkoop buiten de verkoopruimte kun je denken aan de welbekende Tupperware party’s of aanbiedingen die aan de deur of op straat worden aangeboden.
Wat verandert er voor ondernemers?
- Verdergaande informatieplicht: consumenten moeten zodanig worden ingelicht door ondernemers, dat zij een weloverwogen beslissing tot koop kunnen nemen. Zo moeten contactgegevens van de onderneming kenbaar te zijn, prijzen moeten transparant – inclusief bijkomende kosten – worden weergegeven en de mogelijkheden tot ontbinding moeten duidelijk zijn.
- Er mogen voorafgaand aan de koop geen ‘vinkjes’ meer standaard ingevuld zijn op de website, de consument moet expliciet toestemming verlenen door zelf het vinkje te zetten. Ook moet expliciet duidelijk worden gemaakt dat de consument moet betalen als hij op ‘bestellen’ klikt, een enkele knop met ‘plaats bestelling’ is daarvoor niet voldoende.
- Herroepingsrecht: een van de meest in het oog springende wijzigingen is de aanpassing van het herroepingsrecht. Consumenten die een koopovereenkomst op afstand of buiten de verkoopruimte sluiten hebben het recht om het product tot veertien dagen na ontvangst, zonder opgaaf van redenen, terug te sturen. Voor overeenkomsten gesloten vóór 14 juni 2014, geldt de oude herroepingstermijn van zeven dagen.
Het niet vermelden van de gewijzigde regelgeving aan consumenten, kan nadelige gevolgen hebben voor ondernemers. Zo kan de herroepingstermijn mogelijk verlengd worden tot één jaar, als je als ondernemer de nieuwe herroepingstermijn van veertien dagen niet duidelijk kenbaar maakt aan consumenten. Als prijzen niet transparant weergegeven worden, mogen de extra kosten niet voor rekening van consumenten komen. Het is dus van groot belang, dat de informatievoorziening aan consumenten aangepast wordt aan de nieuwe regelgeving. Meer weten? Neem gerust contact op met Marleen van den Broek, advocaat onderneming via 0493-331486 of m.vanden.broek@gca.nl