Op de foto een nieuwe studentflat in een woonwijk in Groningen. De gemeente heeft de vergunning verleend voor de bouw van het complex. De buren zijn er niet blij mee, maar kunnen ze nog iets doen? De gemeente heeft toch een vergunning verleend?
Op 5 oktober 2016 heeft de Rechtbank Noord-Nederland geoordeeld dat de studentenflat moet worden afgebroken vanwege hinder.
Geen bezwaar aangetekend
De gemeente heeft een vergunning verleend voor de bouw van het complex. Drie bouwlagen zijn aangebracht op een bestaande garage. Hierdoor is de flat, die midden in een woonwijk staat, maar liefst 11 meter hoog. De flat ligt op een binnenterrein van een gesloten bouwblok. Hoewel het gaat om een opvallend bouw midden in een woonwijk, is de activiteit niet in strijd met het bestemmingsplan. Bovendien is destijds geen bezwaar of beroep aangetekend door omwonenden, zodat de vergunning formele rechtskracht heeft gekregen.
11 meter hoge muur
Toch zijn de omwonenden alles behalve blij met de bouw van dit complex. Ze ondervinden erg veel hinder van het complex en de zestien studenten die er wonen. Door de 11 meter hoge blinde muur verliezen de omwonenden veel zon- en daglicht. Bovendien bezorgen de studenten geluidsoverlast tot diep in de nacht en staan er te veel fietsen voor de deur. Omwonenden stappen naar de civiele rechter en vorderen afbraak van het complex op grond van onrechtmatige hinder.
Onrechtmatige hinder
De rechtbank wijst de vordering tot afbraak van de nieuwgebouwde studentenflat toe. Er is sprake van onrechtmatige hinder. De rechter spreekt van een troosteloos uitzicht en een beklemmend gevoel. Bovendien is sprake van onrechtmatige overlast door nachtelijke geluidsoverlast en de grote hoeveelheid fietsen van de studenten. Hoewel is gebouwd overeenkomstig de omgevingsvergunning, moet de opbouw worden afgebroken.
Het enkele feit dat je een vergunning hebt van de gemeente vrijwaart je dus niet van aansprakelijkheid. Je kunt nog steeds civiel worden aangesproken, zoals in deze casus, op basis van hinder.