De nieuwe Arbowet, die per 1 januari 2017 zou ingaan, is opnieuw uitgesteld. Aanvankelijk stond hij op de rol voor 1 juli 2016. In september 2016 is de Arbowet aangenomen door de Tweede Kamer.
De nieuwe wet bevat flink wat wijzigingen. De nadruk komt te liggen op preventie van beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten in het algemeen. Dit wordt de taak van de bedrijfsarts. Ook wil de regering met het wetsvoorstel werken aan de preventie van te hoge werkdruk.
Werknemers krijgen vrije toegang tot de bedrijfsarts. De bedrijfsarts moet de werknemer kunnen bezoeken op de werkplek. Bovendien biedt het wetsvoorstel werknemers de mogelijkheid om een second opinion te vragen bij een andere, onafhankelijke bedrijfsarts. Daarnaast krijgt de ondernemingsraad meer zeggenschap. De ondernemingsrecht krijgt instemmingsrecht bij de benoeming van de preventiemedewerker en diens positie in de organisatie. De sanctioneringsmaatregelen van de Inspectie SZW op het terrein van handhaving en toezicht zijn uitgebreid.
Afspraken tussen werkgevers en arbodienstverleners moeten vastgelegd worden in een schriftelijke overeenkomst. Aan dit basiscontract worden minimumeisen gesteld. Daarin moet staan dat de bedrijfsarts toegang heeft tot elke werkplek, op welke manier de arbodienstverlener of bedrijfsarts zijn wettelijke taken kan uitvoeren, hoe de toegang tot de bedrijfsarts en het overleg met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad zijn geregeld, hoe werknemers gebruik kunnen maken van het recht op second opinion, hoe de klachtenprocedures werken en hoe de bedrijfsarts omgaat met de meldingsplicht voor beroepsziekten.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat de nieuwe Arbowet hoogstwaarschijnlijk wordt uitgesteld tot medio juli 2017. Lopende arbodienstverleningscontracten zullen nog een jaar na inwerkingtreding van de wet ongewijzigd van kracht blijven.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat arbeid, m.saes@gca.nl of 0493-352070