Patrick Grijpstra

Advocaat milieu + omgeving

Ik ben advocaat op onze vestiging in Helmond en houd mij voornamelijk bezig met (economisch) strafrecht, milieurecht en bestuursrecht. Daarnaast sta ik slachtoffers bij in strafzaken en letselschadezaken. Ik geef advies, probeer zaken te regelen en doe het woord op zitting. Als advocaat help ik mensen, maar ook bedrijven in de Horeca, het MKB en de Food + Agri. Na mijn studie Nederlands Recht op de Universiteit van Tilburg ben ik als docent aan de universiteit verbonden gebleven en heb ik eerstejaars studenten de beginselen van het Nederlandse strafprocesrecht bijgebracht. Daarna heb ik ruim 3 jaren als juridisch medewerker op de sector strafrecht van de rechtbank Oost-Brabant (locatie ’s-Hertogenbosch) gewerkt. Ik ben parttime docent aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten, van de Vereniging voor Agrarisch Recht en van de Vereniging voor Bestuursrecht. 

 

Goede raad is goud waard

Meer van Patrick Grijpstra
20991230
Blog Kerstkaartje per post of digitaal? Patrick Grijpstra 16/12/2016

Wie verstuurt er nog wel eens een brief of kaart? De meeste mensen en bedrijven communiceren tegenwoordig per e-mail of zelfs per WhatsApp. Dat heeft meestal ook mijn persoonlijke voorkeur. Met kerst is het toch net anders....

N 20161216
Blog Geld stinkt niet! Patrick Grijpstra 28/09/2016

Debiteuren stellen betalingen het liefste tot het laatste moment uit. Of erger er wordt helemaal niet betaald. Om te voorkomen dat u voor niets werkt, moet u het debiteurenbeheer goed op orde hebben. Maar is dat alles dat u kunt doen? Nee. Om ondernemers te helpen om debiteuren te laten betalen, heeft mijn collega Thomas Berkhout op de website http://www.gca-incasso.nl/ tips en voorbeelddocumenten geplaatst.

N 20160928
Nieuws Fosfaatrechten: grens tussen ondernemersrisico en inbreuk op eigendomsrecht 20/08/2019

Als kantoor staan wij een grote groep melkveehouders bij in hun kwestie over de vaststelling van het aantal fosfaatrechten door de minister. Bestuursrechtelijk hebben de meeste zaken het eindstation bereikt: het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). In een aantal zaken wachten we op een zittingsdatum. In een aantal gevallen wachten we op uitspraak, dan wel hebben we de uitspraak pas geleden gekregen. Het zal u niet verbazen dat wij de ontwikkelingen in de rechtspraak rondom de fosfaatrechten op de voet volgen.

Fosfaatrechten ondernemersrisico eigendomsrecht goorts coppens

N 20190820
Nieuws Windturbines, een veelbesproken onderwerp... 16/08/2019

De plannen voor windturbines zijn nooit zonder discussie. Op veel plaatsen in het land worden plannen ontwikkeld voor het plaatsen van windturbines. Aangezien deze turbines steeds hoger worden, tot hoogten van 240 meter, is dat ook niet verwonderlijk. De impact op de omgeving is daarmee immers ook groter.

Windturbines goorts coppens

 

N 20190816
Nieuws Invloed van het PAS op woningbouw en infra 15/08/2019

Er is de laatste weken veel geschreven over stikstof en de gevolgen hiervoor voor natuur en milieu. Vaak wordt stikstof geassocieerd met de agrarische sector. Recente ontwikkelingen hebben echter ook grote gevolgen voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen en ontwikkeling van woningbouw.

Wat verandert er voor projectontwikkelaars en aannemers?

Invloed PAS op woningbouw en infra

N 20190815
Nieuws Detailhandel: toegang geweigerd! 12/08/2019

Stel je bent ondernemer in de detailhandel-branche. Je hebt de perfecte locatie gevonden voor een vestiging van je winkel. Na wat research blijkt dat de gemeente niet alle typen detailhandel toelaat, waaronder jouw beoogde detailhandel-winkel. Het bestemmingsplan is de zogeheten ‘boosdoener’. Het overkwam een ondernemer in gemeente Appingedam. In het betreffende bestemmingsplan stond dat alleen volumineuze detailhandel is toegestaan. Kortom: wel ruimte voor een meubelzaak, keukenzaak of een bouwmarkt, maar geen ruimte voor bijvoorbeeld een kledingzaak, schoenenzaak, health & beautyzaak of bakker.

Een bestemmingsplan kan dus flink je ondernemersplannen door de war schoppen. Maar kan je hier dan niets tegen doen? Natuurlijk wel!

Detailhandel bestemmingsplan

N 20190812