Imke Gerrits

Advocaat familie en mediator | Voorzitter team Familie

0493-331477
06-46842279
i.gerrits@gca.nl

Na het voltooien van mijn rechtenstudie heb ik van 2000 tot 2004 gewerkt bij Goorts + Coppens Advocaten. Na gedurende een periode elders binnen de advocatuur werkzaam te zijn geweest ben ik vanaf 2013 weer teruggekeerd bij Goorts + Coppens. Al vanaf mijn rechtenstudie ligt mijn hart bij het familierecht omdat hierin zowel menselijke als zakelijke aspecten van belang zijn. Inmiddels heb ik in dit rechtsgebied de nodige ervaring opgedaan en mag ik mij een specialist noemen. Ik ben lid van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Behalve als advocaat ben ik ook werkzaam als mediator. Ik streef er dan ook naar om in eerste instantie in overleg tot een oplossing te komen. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn, ga ik een procedure zeker niet uit de weg. Kijk voor meer informatie op www.gca-familierecht.nl

Imke Gerrits heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Erfrecht 
  • Personen- en Familierecht 

Deze registratie verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Duidelijk en met een blik op de toekomst

Meer van Imke Gerrits
20991230
Blog Gratis echtscheiding!? Imke Gerrits 25/02/2016

Afgelopen week zag ik het op Facebook voorbij komen: een advertentie waarin een advocaat de allerarmsten te hulp schiet op het gebied van echtscheidingen door deze zelfs (in bepaalde gevallen) geheel gratis te verzorgen.

N 20160225
Blog Dag van de echtscheiding Imke Gerrits 09/09/2015

Sinds kort werk ik als student-stagiaire bij Goorts + Coppens Advocaten. Toen mij werd gevraagd om een blog te schrijven over de dag van de echtscheiding, had ik nog nooit van deze dag gehoord. Gelukkig heeft Imke, de familierechtadvocaat van kantoor, mij uitgelegd wat deze dag precies inhoudt. Op de dag van de echtscheiding kan je namelijk gratis binnenlopen voor informatie over echtscheidingen.

N 20150909
Blog Tot de dood ons scheidt? Imke Gerrits 30/05/2013

Binnenkort gaat een vriendin van mij trouwen. Met het vrijgezellenfeest net achter de rug, heb ik nu al zin in de huwelijksdag. Hopelijk een zonnige dag, vol liefde en met het jawoord (en het feest natuurlijk!) als hoogtepunt. Want wat is er mooier dan twee mensen die de rest van hun leven met elkaar willen doorbrengen?

 

N 20130530
Nieuws Imke Gerrits in het Advocatenblad - Familierecht 08/07/2019

Advocaat Imke Gerrits, specialist op het gebied van familierecht en erfrecht, heeft een uitgebreid artikel geschreven in het Advocatenblad. In dit artikel worden uitspraken behandeld op het gebied van personen- en familierecht en erfrecht die gedaan zijn tussen mei 2018 en mei 2019. De Hoge Raad bepaalde onder meer dat bij vergoedingsrechten ‘op niet altijd op is’. Ook op het gebied van erfrecht heeft de Hoge Raad een aantal interessante uitspraken gedaan, onder andere over de sommenverzekering. 

Advocatenblad Goorts Coppens

N 20190708
Nieuws Knoop is doorgehakt | alimentatieduur van 12 naar 5 jaar 23/05/2019

Medio maart 2019 hebben wij bericht over het wetsvoorstel tot verkorting van de duur van de partneralimentatie (artikel: verkorting alimentatieduur) en de gevolgen daarvan op het moment dat dit wetsvoorstel daadwerkelijk wet zou worden. Op dat moment moest de Eerste Kamer zich nog over het betreffende wetsvoorstel buigen. Deze week heeft de Eerste Kamer met het betreffende wetsvoorstel ingestemd. Dit betekent concreet dat met ingang van 1 januari 2020 de verplichting tot het betalen van partneralimentatie in veel gevallen wordt verkort van 12 jaar naar 5 jaar.

Alimentatieduur verkort goorts coppens

N 20190523
Nieuws Uitsluitingsclausule bij erfenis of schenking: alsnog afrekenen bij echtscheiding? 29/04/2019

Het komt regelmatig voor dat één van de echtgenoten een geldbedrag ontvangt uit een erfenis of schenking. Aan deze erfenis of schenking is vaak een uitsluitingsclausule verbonden. Dat betekent dat de erflater of schenker bepaalt dat het geldbedrag uitsluitend aan die ene echtgenoot toekomt en, bijvoorbeeld, niet in een tussen de echtgenoten bestaande gemeenschap van goederen valt.
In de praktijk gaan echtgenoten helemaal niet zo strikt met deze uitsluitingsclausule om. Het ontvangen geldbedrag komt, bijvoorbeeld, op een gemeenschappelijke bankrekening terecht of wordt aangewend voor gemeenschappelijke uitgaven. Er wordt een keer vaker op (een extra luxe) vakantie gegaan, wat vaker genoten van een lekker etentje of de tuin wordt eens goed onder handen genomen want ‘nu kan het’. Samen genieten staat op dat moment voorop.
Dit wordt anders als het huwelijk in zwaar weer terecht komt en er een echtscheiding volgt. In die situaties ontstaat discussie: heeft de echtgenoot die de erfenis of schenking heeft ontvangen alsnog recht op deze schenking of erfenis? Als deze erfenis nog op een afzonderlijke bankrekening staat is het antwoord vaak wel duidelijk: dan is dat bedrag van de betreffende echtgenoot en hoeft dat niet te worden verdeeld. Maar hoe zit het als deze erfenis niet meer traceerbaar is omdat deze op een gemeenschappelijke rekening is gestort of is benut voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals die heerlijke vakantie?

Uitsluitingsclausule bij erfenis of schenking

N 20190429
Nieuws Duur verplichting alimentatie verkort!? 19/03/2019

In de huidige wetgeving geldt als uitgangspunt dat na een echtscheiding een alimentatieplicht bestaat van maximaal 12 jaar. In bepaalde situaties, namelijk bij huwelijken die minder dan 5 jaar hebben standgehouden en waarin bovendien geen kinderen geboren zijn, geldt een kortere termijn voor het betalen van partneralimentatie. Het ziet er naar uit dat deze wettelijke termijnen gaan wijzigen. De Tweede Kamer heeft namelijk ingestemd met een wetswijziging die zal leiden tot een kortere alimentatieduur omdat dit beter past bij de ontwikkelingen in de maatschappij.

Alimentatie verplichting duur verkort - Goorts Coppens advocaten

N 20190319