Managementovereenkomst of arbeidsovereenkomst?

Vaak wordt een managementovereenkomst gesloten met een manager om daarmee te voorkomen dat er sprake is van een dienstbetrekking. Als de manager in dienst is van een bedrijf, moet hij verzekerd worden voor werknemersverzekeringen en moet er premie worden afgedragen.

Voorwaarden
Om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking, moet gekeken worden of er sprake is van een arbeidsovereenkomst (artikel 7:610 BW). Hiervoor moet aan drie voorwaarden worden voldaan:

  • er moet een gezagsverhouding zijn;
  • de manager is verplicht de werkzaamheden persoonlijk te verrichten;
  • er wordt loon betaald.

Belangrijk is dat aan al deze drie de voorwaarden moet worden voldaan. Als een van de voorwaarden niet aan de orde is, is er dus geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Bij het toetsen van deze voorwaarden moet gekeken worden naar alle omstandigheden van het geval en daarnaast moet gekeken worden naar de manier waarop partijen in de praktijk werken. Als het op papier om een managementovereenkomst gaat, maar het in de praktijk een arbeidsovereenkomst is, is het toch een arbeidsovereenkomst.

In een recente zaak bij de rechtbank Gelderland ging het over de vraag of er sprake was van een managementovereenkomst of arbeidsovereenkomst.

Oordeel rechter
Hoewel partijen bij het aangaan van de overeenkomst de bedoeling hadden een managementovereenkomst aan te gaan, is dit niet doorslaggevend bij het bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een managementovereenkomst. De rechtbank heeft geoordeeld dat er, gelet op de uitvoering die is gegeven aan de overeenkomst, sprake is van een dienstbetrekking en dus een arbeidsovereenkomst. Hierbij speelt ook mee, dat het gebruikelijk is dat het vaste management van een onderneming in dienstbetrekking werkzaam is. Er is ook geen andere bedrijfsleider in dienst en de onderneming mocht bindende aanwijzingen geven aan de opdrachtnemer.

Conclusie van de rechter is dat er gewoon verzekeringspremie voor de manager betaald moet worden.

Opletten in de praktijk
Van belang is dus om niet alleen goed op te letten wat er in de overeenkomst is opgenomen maar ook hoe dit in de praktijk uitgevoerd wordt. Vragen? Neem contact op met advocaat ondernemingsrecht en arbeidsrecht Maud Saes via m.saes@gca.nl of 06-48778250.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×