In veel gezinnen vervullen opa’s en oma’s vandaag de dag een belangrijke rol. Niet alleen zijn zij als grootouder betrokken bij hun kleinkinderen, ook vervullen zij vaak een rol in de opvang van de kleinkinderen. Oma’s en opa’s nemen uit praktische overwegen een of meerdere dagen per week de zorg op zich als de ouders zijn werken. Een win-win situatie, zou je kunnen zeggen, zowel ouders, grootouders als de kleinkinderen hebben belang bij dergelijke regelingen.
Helaas houden niet alle huwelijken stand en volgt in een fors aantal gezinnen met jonge kinderen een echtscheiding. Gelukkig slagen veel ouders er in om hun echtscheiding in goed overleg te regelen door tussenkomst van een advocaat-mediator. De kans dat de bestaande regeling met de grootouders wordt voortgezet is dan het grootst.
In het geval dat een echtscheiding minder harmonieus verloopt of op het moment dat zelfs gesproken kan worden van een ‘vechtscheiding’ is dit anders. De grootouders (de ouders van “de ex”) worden als partijdig gezien en er wordt geen gebruik meer gemaakt van hun kwaliteiten als oppas. Voor grootouders die kinderen regelmatig hebben opgevangen, kan dit een grote impact hebben. Is hier iets tegen te doen?
De wet bepaalt dat een kind recht heeft op omgang met degene die in een nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat (artikel 1:377a BW). In de rechtspraak is bepaald dat het ‘grootouder zijn’ onvoldoende is voor deze ‘nauwe persoonlijke betrekking’ en dat de grootouders bijkomende omstandigheden moeten aantonen waaruit blijkt dat er een bijzondere band is tussen hen en het kleinkind. Uit de rechtspraak blijkt dat dit niet snel wordt aangenomen.
Zo heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 9 februari 2016 nog een verzoek tot omgang van grootouders afgewezen omdat niet vast is komen te staan dat het contact tussen de grootouders en de kleinkinderen zodanig was dat de grootouders een substantieel deel van de verzorging en opvoeding van de kleinkinderen voor hun rekening hebben genomen of dat sprake was van een zodanig structurele en intensieve oppasregeling dat deze het gebruikelijke contact tussen grootouders en kleinkinderen oversteeg.
Dit betekent dat een echtscheiding ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor grootouders. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Imke Gerrits, advocaat Familie, via i.gerrits@gca.nl of 0493-331484.