Liegen op cv kan je duur komen te staan

Voor een werknemer is het belangrijk om een goed curriculum vitae (cv) te hebben. Voor een werknemer is het echter niet verstandig om zijn cv te boosten op basis van leugens. Dit werd recentelijk voor een zorgdirecteur op pijnlijke wijze duidelijk. De Hoge Raad oordeelde namelijk dat de arbeidsovereenkomst van deze directeur vernietigd mocht worden en dat de directeur mogelijk een deel van zijn salaris moet terugbetalen.

Wat was er aan de hand?

De zorgdirecteur in kwestie had gedurende vier sollicitatierondes onjuiste of onvolledige informatie verstrekt over eerdere werkgevers, eerdere functies, genoten opleidingen, BIG-(her)registratie(s) en opgedane werkervaring als (regie)behandelaar in de specialistische GGZ. Op basis van deze gegevens kreeg hij de baan toegewezen.

Arbeidsovereenkomst op basis van bedrog

Na verloop van tijd kwamen de leugens van de zorgdirecteur stuk voor stuk aan het licht. De werkgever besloot hierop de arbeidsovereenkomst van de zorgdirecteur buitengerechtelijk te vernietigen. Terecht, zo oordeelde de Hoge Raad. Het wettelijk stelsel van het ontslagrecht staat hier niet aan in de weg, omdat dit stelsel niet strekt tot bescherming van een werknemer die bedrog pleegt bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Het grote verschil met ‘normaal’ ontslag, is dat de overeenkomst dan wordt ontbonden en deze per einddatum ophoudt te bestaan. Wanneer een overeenkomst wordt vernietigd, heeft dat terugwerkende kracht. Dat betekent dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan, en dat verrichtte prestaties moeten worden teruggedraaid.

Ook oordeelde de Hoge Raad dat niet vereist is dat de arbeidsovereenkomst vrijwel geheel nutteloos is geworden Voorbeeld wanneer een arbeidsovereenkomst nutteloos is geworden, is wanneer een taxichauffeur geen rijbewijs blijkt te hebben. Een directeur die voor zijn taakoefening niet direct van zijn diploma’s afhankelijk is, is daar niet helemaal mee te vergelijken. Toch oordeelde de Hoge Raad dat een buitengerechtelijke vernietiging in dit geval was toegestaan.

Onverschuldigde betaling

Tevens oordeelde de Hoge Raad dat het voor de werkgever mogelijk is om een deel van het betaalde loon terug te vorderen op grond van onverschuldigde betaling. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met eventueel voordeel dat de werkgever heeft genoten als gevolg van de werkzaamheden van de zorgdirecteur. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren zal de tijd uitwijzen, aangezien de Hoge Raad dit geding heeft verwezen naar het hof ter verdere behandeling. Zijn leugens kunnen hem dus duur komen te staan.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Maud Saes


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×