Let op bij onderhuur woning, ook via AirBnB!

AirBnb is een soort marktplaats voor de verhuur van woonruimtes. (Particuliere) verhuurders kunnen de ruimtes die zij in de verhuur hebben online verhuren en mensen die een ruimte zoeken, kunnen bij de verhuurder via deze website boeken. De laatste jaren is dit concept met name in de grote steden erg populair gebleken. Door het verhuren van een of meerdere kamers verdienen huizenbezitters een centje bij.

Nu gebeurt dit niet alleen bij eigenaren van een woning, maar ook huurders verhuren hun gehuurde woning of een deel daarvan. In een procedure bij de rechtbank was aan de orde of verhuur via AirBnB gezien kan worden als onderhuur. Tussen partijen was namelijk onder meer afgesproken:

‘Huurder is — zonder voorafgaande toestemming van verhuurder — niet bevoegd het gehuurde geheel of gedeeltelijk in huur, onderhuur of gebruik aan derden af te staan, daaronder begrepen het verhuren van kamers en het verlenen van pension.’

De rechtbank heeft geoordeeld dat het verhuren van een huurwoning via AirBnB niet is toegestaan, wanneer onderverhuur is verboden in de overeenkomst. Dat de huurder in dit geval als reden had, dat hij de inkomsten uit de onderverhuur nodig had voor zijn inkomsten, maakt dit niet anders.

De rechtbank heeft de huurovereenkomst ontbonden en de huurder is veroordeeld tot ontruiming van de huurwoning. Ook heeft de huurder een flinke boete moeten betalen.

Een verhuurder kan dus met succes maatregelen nemen tegen het verhuren van huurwoningen via AirBnB.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wesley Rhoe, advocaat vastgoed, via w.rhoe@gca.nl of 0493-331473.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Huur

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×