Bij het indienen van een bezwaarschrift bij een gemeente of provincie wordt doorgaans een adviescommissie ingeschakeld. Deze brengen dan een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders of Gedeputeerde Staten over de te nemen beslissing op bezwaar.
Binnen een termijn van 12 weken moet dan een beslissing op bezwaar worden genomen. Die termijn kan met zes weken worden verdaagd. Dat verdagen moet dan uiteraard binnen die termijn van 12 weken plaatsvinden. Uiteindelijk kan het dus 18 weken duren voordat er een beslissing op bezwaar ligt. Zeker in handhavingszaken is de procedure van bezwaarschriften een lang termijn.
Verdagingsbesluiten
Vaak zie je dat de verdagingsbesluiten worden genomen door de secretaris of voorzitter van de bezwaarschriftencommissie terwijl het verdagingsbesluit door het bestuursorgaan (college van b&w of GS) genomen moet worden. Dat vinden we terug in artikel 7:10, lid 3 van de Algemene wet bestuursrecht. Indien er dus geen mandaat is voor de voorzitter of secretaris van de bezwaarschriftencommissie om namens het bestuursorgaan de beslistermijn te verdagen, kan het bestuursorgaan in gebreke worden gesteld vanwege het niet tijdig nemen van een beslissing op bezwaar. Hiermee kan in kan de afhandeling van het bezwaarschrift worden bespoedigd.
Controleren verdagingsbesluit
Kortom, het is goed om altijd even te kijken door wie het verdagingsbesluit is genomen en of dat op basis van een mandaat is genomen als het besluit niet door het bestuursorgaan zelf is genomen.
Je kunt gerust contact opnemen
Voor vragen over dit onderwerp kun je terecht bij onze vakgroep Omgeving en Milieu. De contactpersoon binnen deze vakgroep is Ruud Verkoijen. Mail: (r.verkoijen@gca.nl) Telefoonnummer: 06-21837443.