Iedere onderneming wordt weleens geconfronteerd met wanbetalers. Jouw recht op betaling van hetgeen jou geleverd heeft, is niet oneindig. Een vordering vervalt uiteindelijk, met andere woorden: jouw vordering zal op enig moment verjaren. Dit kun je tegengaan door de verjaring te stuiten.
Verjaringstermijnen
De verjaringstermijn van een vordering gebaseerd op een overeenkomst is vijf jaar. De verjaringstermijn bij een consumentenkoop is slechts twee jaar. Wanneer je de verjaringstermijn stuit, dan geef je de schuldenaar aan dat hij er ook na het verstrijken van de verjaringstermijn rekening mee moet houden dat hij de vordering op enig moment moet voldoen.
Stuiting van verjaring
De verjaring moet op grond van de wet worden gestuit door een schriftelijke aanmaning of een schriftelijke mededeling, waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig het recht op nakoming voorbehoudt. Wanneer is nu sprake van een ondubbelzinnig voorbehoud? De enkele mededeling “we moeten nog een oplossing vinden voor de openstaande kosten”, is volgens de rechtbank ’s-Hertogenbosch niet voldoende om de verjaring te stuiten. Uit de jurisprudentie volgt dat van een ondubbelzinnig voorbehoud sprake is wanneer aan de schuldenaar een voldoende duidelijke waarschuwing wordt afgegeven dat hij er rekening mee moet houden dat hij de beschikking houdt over zijn gegevens en bewijsmateriaal, zodat hij zich tegen een dan mogelijkerwijs alsnog door de schuldeiser ingestelde vordering behoorlijk kan verweren. Hierbij is niet alleen de tekst van de schriftelijke mededeling van belang, maar ook van belang is of de wederpartij in de gegeven omstandigheden uit de mededeling redelijkerwijs heeft moeten begrijpen dat de andere partij zich ondubbelzinnig het recht op nakoming voorbehoudt.
Mocht je in een situatie komen, waarin je jouw vordering door verjaring dreigt te verliezen, dan is het van groot belang dat je tijdig een schriftelijke mededeling of aanmaning verzendt, waarbij je zich het recht voorbehoudt om alsnog betaling te vorderen voor de door je geleverde diensten of goederen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Luc Tacx, vakgroepleider Onderneming op telefoonnummer 0475-420033 of via l.tacx@gca.nl.