Landjepik, verlies van grond door verjaring

Bij (bedrijfs)woningen op grote percelen kan het voorkomen dat buren het niet zo nauw nemen met elkaars erfgrens. Vaak ook heeft de eigenaar van een riant stuk grond er geen enkel probleem mee dat een klein gedeelte van zijn perceel door een buurman wordt gebruikt en bijgehouden.
Als je in een woonwijk woont, zal hier minder vaak sprake van zijn, maar toch is het ook daar mogelijk dat een stuk grond wordt bezeten door iemand die niet de eigenaar is. Slechts weinig mensen meten bij de aankoop van een woning of de erfafscheiding (haag of schutting) ook daadwerkelijk de juridische erfgrens is. Het komt voor dat de erfafscheiding bewust of onbewust een eindje is opgeschoven.

Stel, je komt erachter dat jouw buurman een stuk van jouw grond in bezit heeft. De buurman weet dat dit stuk grond van je is. Je wilt dit stuk grond terug en je maakt dit kenbaar aan jouw buurman. De buurman zegt echter dat hij door verjaring eigenaar is geworden van het stuk grond. Kan de buurman door verjaring zomaar eigenaar worden van een stuk grond dat niet van hem is?

Verjaringstermijn
Het antwoord is ja! Zelfs als de buurman weet dat het uw grond is, dan nog kan hij door verjaring het eigendom krijgen van uw grond. De verjaringstermijn om je grond terug te vorderen, verloopt namelijk na 20 jaar. Indien u niet binnen twintig jaar nadat de buurman de grond in bezit heeft genomen uw grond terugvordert, wordt de buurman eigenaar van de grond door verjaring.

Bezit 
Dat klinkt vrij simpel. Maar wanneer is er nu sprake van ‘bezit’ van de grond. Wanneer heeft de buurman nu precies jouw grond in bezit, en wat is bezit eigenlijk? Bezit is het houden van een goed voor jezelf, en wordt naar verkeersopvatting beoordeeld. Bezit wordt bepaald door bezitsdaden. Denk hierbij aan het meest voorkomende voorbeeld van het plaatsen van een erfafscheiding waardoor een stuk grond door de buurman in bezit wordt genomen.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat er discussie ontstaat over de eigendom van een strook grond. In veel van deze gevallen komt dan ook de verjaring om de hoek kijken waarbij het begrip bezit centraal staat. Er zijn vele rechterlijke uitspraken waarin het begrip bezit ingevuld wordt, maar elke situatie is daarbij anders. Goorts & Coppens Advocaten kan je adviseren en bijstaan in geschillen en discussies omtrent de erfgrens.

Heb je een geschil of vragen omtrent de eigendom van een stuk grond, neem dan contact op met Guido Goorts, vakgroepleider Vastgoed via g.goorts@gca.nl of op 0493-352070.

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×