Niet iedereen houdt zich even goed aan de coronamaatregelen. Zo was er een supervisor die een collega (ongewenst) de hand schudde en omhelsde. Ontslag op staande voet volgde, maar dit hield geen stand bij de Rechtbank Rotterdam. De arbeidsovereenkomst werd wel ontbonden, aangezien de supervisor al eerder voorschriften niet opgevolgde. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan verder.
Casus
Werknemer was sinds 1986 in dienst van KwikFit. De laatste jaren was hij werkzaam als supervisor. In mei 2020 kwam de HR-adviseur, na een lange tijd thuis gewerkt te hebben, naar het filiaal waar werknemer werkte. De HR-adviseur had een afspraak met de regio sales manager. Werknemer kwam uit de werkplaats gelopen, liep naar de HR-adviseur toe en wilde hem een hand geven. Toen de HR-adviseur zijn hand wegtrok heeft werknemer hem omhelsd. Vervolgens heeft werknemer nog een keer zijn arm uitgestrekt en kwam hij erg dichtbij staan. Dit voorval besprak de HR-adviseur direct met de regio sales manager, waarna KwikFit meteen overging tot schorsing van werknemer. Hij ontving per brief bericht van deze schorsing en werd de dag erna telefonisch op staande voet ontslagen. Dat ontslag werd ook per brief bevestigd.
De rechtbank geeft aan dat het gedrag van de werknemer provocerend en onverantwoordelijk is. Toch is er geen sprake van een dringende reden. Zo’n dringende reden is nodig om ontslag op staande voet te rechtvaardigen. Hierbij speelde mee dat werknemer al heel lang in dienst was, werknemer niet met kwade wil gehandeld heeft en zijn actie geen gevolgen heeft gehad voor andermans gezondheid.
Het verzoek van ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt wel toegewezen, op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Het gedrag van de werknemer liet namelijk al vaker te wensen over. Zo had hij al meerdere waarschuwingen gehad. Ook heeft hij vanwege zijn gedrag al eerder een loonsanctie en overplaatsing opgelegd gekregen. Hierbij werd hem medegedeeld dat hij een laatste kans kreeg. Het is dan ook niet gek dat het vertrouwen van KwikFit in werknemer al behoorlijk beschadigd was. Door het aan de laars lappen van de coronamaatregelen, was een vruchtbare samenwerking tussen KwikFit en werknemer niet meer mogelijk.
Een ontslag op staande voet van de werknemer, puur gebaseerd op het niet in acht nemen van de coronamaatregelen, was een te zware sanctie. Als er al langere tijd meer speelt kan het wel een druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dan is het mogelijk dat het lak hebben aan de voorschriften, bijdraagt aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Mocht u willen overgaan tot ontslag in verband met het niet naleven van de coronamaatregelen, neem dan eerst contact op met op met Maud Saes, advocaat arbeidsrecht. Ook voor andere arbeidsrechtelijke vragen kunt u bij haar terecht.