Kun jij je ei niet kwijt?

Het is niet te missen in het nieuws, het ‘eierschandaal’ door het gebruik van Fipronil waardoor vele pluimveehouders en andere bedrijven die actief zijn in de eiersector schade lijden. Dit geldt niet alleen voor pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met Chickfriend maar ook voor bedrijven die door de uitlatingen van de NVWA hun eieren niet meer kwijt kunnen.
 
Lijd jij ook schade en ben je benieuwd wat je kunt doen en waar je op moet letten? Bekijk hieronder een handige checklist!

Tegen Chickfriend

Verschillende pluimveebedrijven die zich gedupeerd voelen door de  Fipronil-zaak, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden nu aansprakelijk voor de schade. Zij zijn van mening dat het bedrijf, Chickfriend uit Barneveld, ervoor verantwoordelijk is dat het gif in de eieren terecht is gekomen en hun bedrijven daardoor uit voorzorg geblokkeerd zijn.

Tegen NVWA

Maar ook bedrijven die geen zaken deden met Chickfriend lijden schade door deze kwestie. Onder andere vanwege de uitlatingen van de topman van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in het televisieprogramma Nieuwsuur, waarin hij mensen adviseerde voorlopig geen eieren te eten. Ook zij zijn gedupeerd, onder meer vanwege de wijze waarop de NVWA met deze kwestie is omgegaan. Diverse bedrijven zijn  daarom ook al een procedure tegen de NVWA gestart.

Wat doe je bij eierschade? 

Hoe moet je handelen als je te maken krijgt met schade? Wanneer je een schadeverzekering hebt, moet je om te beginnen de schade zo snel mogelijk melden bij jouw verzekeraar. Daarnaast is het van belang dat je een goed dossier bijhoudt. Voor klanten van Boer & Wet geven wij gratis ondersteuning bij het vormen van een dossier. Als je ook nog een rechtsbijstandverzekering hebt, is het van belang om je zaak ook daar op tijd te melden. Als er vervolgens een procedure moet worden gevoerd, dan kun je zelf kiezen welke advocaat voor jou de zaak gaat behandelen. De rechtsbijstandverzekeraar betaalt de kosten hiervoor. 

Checklist

Met behulp van onderstaande checklist heb je alvast een begin om je dossier zo volledig mogelijk te maken, waardoor je je schade op een later moment zo volledig mogelijk kunt aantonen en kunt verhalen op de aansprakelijke partij(en). Let op: over de dekking van jouw verzekering kunnen wij inhoudelijk geen uitspraak doen, neem daarvoor contact met je verzekeringstussenpersoon op.

  1. Meld de geleden schade bij de aansprakelijkheidsverzekeraar/verzekeringstussenpersoon.
  2. Meld de eventuele zaak bij de rechtsbijstandverzekeraar/verzekeringstussenpersoon. 
  3. Dossiervorming:
    1. Leg vast wanneer de schade is ontstaan.
    2. Zorg voor bewijs van de schade door middel van:
      1. bewaren relevante documenten;
      2. eventueel foto’s of video’s met tijdsaanduiding.
  4. Maak een opgavestaat van de schade die is opgetreden. Hierbij moet het volgende concreet worden aangegeven:
    1. opsomming van de schade;
    2. raming van de kosten;
    3. bewijs van de schade;
    4. gemiste omzet;
    5. eventuele facturen.
  5. Als de schade gevolgen heeft voor jouw verdere bedrijfsvoering (bijvoorbeeld het niet kunnen voldoen aan vastgelegde leveringsverplichtingen aan derden) dan moet je dit verder toelichten, probeer zo concreet mogelijk in beeld te brengen wat de omvang van de gevolgschade is.
  6. Is het ruimen van de kippen nodig of is herstel van de schade mogelijk? Doe dat niet, voordat je contact hebt gehad met de verzekeraar en deze een expert heeft aangesteld om de schade in beeld te brengen, of deze akkoord heeft gegeven voor het ruimen van de kippen of herstel van andere schade. 
  7. Zorg ervoor dat je maatregelen neemt om verdere schade zoveel mogelijk te voorkomen. 

Vragen? Neem contact op met Barbara Koolen, 0493-352070 of b.koolen@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×