Er is veel leegstand als gevolg van de slechte economie en de toenemende handel via internet. Om uw bedrijfspand te verhuren zult u dus met iets moeten komen om huurders over de streep te trekken. Ik geef u een oplossing: omzethuur.
U zou een huurder over de streep kunnen trekken door hem aan te bieden de hoogte van de huur af te laten hangen van de omzet die hij maakt, de zogenaamde omzethuur. Gaan de zaken bij de huurder goed en wordt er veel omzet behaald, dan is de huur hoog en profiteert u van de goede zaken die de huurder doet. Gaan de zaken bij de huurder iets minder, dan zal ook de huur minder zijn.
Met omzethuur wordt min of meer een win-win situatie gecreëerd in de huidige economische tijd. U heeft niet meer te maken met een leegstaand pand en geniet inkomsten en de huurder hoeft niet bang te zijn dat hij niet meer kan betalen als de zaken wat minder gaan.
Omzethuur heeft uiteraard ook nadelen. Zo weet u bijvoorbeeld nooit zeker welk bedrag u aan huur ontvangt. Dit nadeel kan echter deels opgevangen worden door de huur op te splitsen in een variabel en een vast gedeelte.
Daarnaast geldt dat omzethuur niet onder alle omstandigheden mogelijk is. Zo kan omzethuur ook in strijd zijn met de dwingendrechtelijke regelgeving. Onder dwingend recht verstaan we de bepalingen in de wet waar partijen onderling niet van kunnen afwijken bij het aangaan van een overeenkomst.
Bovendien kan omzethuur gevolgen hebben voor zowel huurder als verhuurder als het gaat om huurprijswijzigingen. Bij het vaststellen van een overeenkomst dient hier wel rekening mee gehouden te worden en kan het zelfs onder omstandigheden verplicht zijn om de kantonrechter vooraf toestemming te vragen.
Weet dus dat omzethuur mogelijk is. Win echter advies in als u dit wilt overeenkomen met uw huurder. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wesley Rhoe, advocaat Vastgoed, via 0493 – 331483 of w.rhoe@gca.nl.