Koopovereenkomst ontbonden….of toch niet…

Op 13 februari 2009 sloot onze klant een koopovereenkomst. Zij verkocht haar bedrijfspand. Ontbindende voorwaarde financeringsvoorbehoud tot 17 april 2009. Eén dag te laat riep de koper het financieringsvoorbehoud in. Bovendien was het beroep op  het financieringsvoorbehoud niet  goed gedocumenteerd. Ook was maar bij één bank een financieringsaanvraag gedaan.

De koper kwam niet. Hij nam het pand niet af. 16 juni 2015 deed het Gerechtshof Den Haag uitspraak: koper moet alsnog nakomen; is niet alleen de koopsom kwijt maar ook ruim EUR 230.000,00 boete (gematigd) en kan nog eens EUR 125.000,00 dwangsommen verbeuren.

Onze klant natuurlijk heel tevreden.

Maar uit deze procedure kan heel veel geleerd worden. In de eerste plaats: als je een ontbindende voorwaarde opneemt, denk dat goed na over de vraag wat je in de ontbindende voorwaarde zet. Vaak wordt er jammer genoeg niet goed genoeg over nagedacht. Als je een beroep op de ontbindende voorwaarde wilt doen: doe het tijdig en doe het goed gedocumenteerd. 1 dag te laat heeft grote gevolgen! Maar meer nog: in de afgelopen paar jaar zijn er vele momenten geweest, waar in deze zaak een regeling getroffen had kunnen worden. Helaas wilde de koper niet. Hakken in het zand. En alleen maar risicovol gokken op de uitkomst van de procedure.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Guido Goorts, advocaat Vastgoed en Onderneming via telefoonnummer 06 – 53912105 of via g.goorts@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Contracten

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×