Ruilen na aankoop niet vanzelfsprekend!
Het overkomt iedereen weleens: overbodige aankopen. Was je in de winkel nog enthousiast over jouw nieuwe apparaat, eenmaal thuis besef je dat je het eigenlijk niet nodig hebt. Het apparaat ongebruikt op zolder zetten is natuurlijk zonde en dus besluit je om de volgende dag terug te gaan naar de winkel. Je hebt de aankoopbon, het product zit nog onbeschadigd in de doos en je brengt het één dag na aankoop terug. In die situatie mag ruilen toch altijd?
De wet
Hoewel veel mensen denken dat een consument in deze situatie het recht heeft om te ruilen, is dit onjuist. Er bestaat geen wettelijk recht om een gekocht product te mogen ruilen. Sterker nog, het uitgangspunt van de wet is: koop is koop. Heb je een product gekocht dan zit je eraan vast. Een winkelier is dus niet verplicht om je het aankoopbedrag of een tegoedbon terug te geven. Uitzonderingen hierop zijn enkel mogelijk door vóór de aankoop andere afspraken te maken en schriftelijk vast te leggen is. Dit geldt voor aankopen in winkels. Bij koop aan de deur, via internet, telefoon, fax of uit een catalogus gelden andere regels.
De praktijk
In de praktijk komen winkeliers je hierin tegemoet. Vaak maakt ruilbeleid onderdeel uit van klantvriendelijkheid en staan de ruilvoorwaarden op de kassabon. Het blijft echter een gunst van de verkoper om ruilen toe te staan. Tref je namelijk een verkoper jouw product niet terugneemt dan geldt: koop is koop.
Denk dus goed na voordat je een product aanschaft en win waar nodig deskundig advies in.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Luc Tacx, vakgroepleider Ondernemings- en Verbintenissenrecht op 0475-420033 of via l.tacx@gca.nl.