Knoop is doorgehakt | alimentatieduur van 12 naar 5 jaar

Medio maart 2019 hebben wij bericht over het wetsvoorstel tot verkorting van de duur van de partneralimentatie (artikel: verkorting alimentatieduur) en de gevolgen daarvan op het moment dat dit wetsvoorstel daadwerkelijk wet zou worden. Op dat moment moest de Eerste Kamer zich nog over het betreffende wetsvoorstel buigen. Deze week heeft de Eerste Kamer met het betreffende wetsvoorstel ingestemd. Dit betekent concreet dat met ingang van 1 januari 2020 de verplichting tot het betalen van partneralimentatie in veel gevallen wordt verkort van 12 jaar naar 5 jaar. In het hiervoor genoemde artikel benoemde advocaat Imke Gerrits al de uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld in de situatie dat er minderjarige kinderen in het spel zijn.

Regeling van overgangsrecht

Het wetsvoorstel bevat ook een regeling van overgangsrecht waaruit blijkt dat de nieuwe wet, en daarmee de verkorte alimentatietermijn, niet van toepassing zal zijn op bestaande onderhoudsverplichtingen. Enkel indien ná de datum van inwerkingtreding (1 januari 2020) een verzoekschrift wordt ingediend, is de nieuwe verkorte termijn van toepassing.

Ben je op dit moment nog gehuwd en overweeg je een echtscheiding dan kan het zinvol zijn om, afhankelijk van je positie, de echtscheidingsprocedure snel op te starten of juist uit te stellen.

Advocaat Imke Gerrits verwacht overigens dat ook in veel echtscheidingsprocedures die vóór de inwerkingtreding van de wet worden opgestart betoogd zal gaan worden dat de alimentatieduur moet worden verkort. De praktijk zal moeten leren hoe rechters met deze ontwikkelingen zullen omgaan en of zij in hun beslissingen als het ware vooruit gaan lopen op de nieuwe alimentatietermijnen.

Meer weten over de verkorting van de alimentatieduur?

Neem vrijblijvend contact op indien je vragen hebt over de gevolgen van de wetswijziging voor jouw situatie met:

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de juridische ontwikkelingen? Meld je dan GRATIS aan voor dé juridische nieuwsbrief!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Scheiden

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×