Knallend maar veilig het nieuwe jaar in!

Je hebt het vast gehoord in het nieuws: ten minste 20 gemeentes stellen rondom de jaarwisseling een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod in. Persoonlijk vind ik vuurwerk echt een onderdeel van de jaarwisseling en om 0.00 uur sta ik dan ook vol bewondering te kijken. Er komt dit jaar in ieder geval geen landelijk verbod op vuurwerk, omdat ook de overheid van mening is dat vuurwerk een traditie is die hoort bij Oud op Nieuw.

Helaas kan vuurwerk echter ook ernstige gevolgen veroorzaken: één dode, acht totale handamputaties, drie grotendeels geamputeerde handen, 36 afgerukte of geamputeerde vingers en minstens achttien mensen die aan een of twee ogen blind werden. Dit zijn de meest ernstige verwondingen van de vuurwerkslachtoffers afgelopen jaar. In totaal hebben de spoedeisende hulpen bijna 700 vuurwerkslachtoffers behandeld gedurende de jaarwisseling.

Niet alleen degenen die het vuurwerk afsteken lopen gevaar, ook omstanders lopen risico op tijdelijk of blijvend letsel. Afgelopen jaar was 31% van de gedupeerden een omstander. Zij zijn geheel onschuldig slachtoffer geworden van de vuurwerkpraktijken van een ander. Wanneer er onveilig vuurwerk is gebruikt of het is op een onveilige manier afgestoken, dan kun je als omstander in beginsel de gebruiker van het vuurwerk aansprakelijk stellen voor de schade die je lijdt.

Ook de gebruiker kan in bepaalde gevallen een ander aansprakelijk stellen voor zijn schade, bijvoorbeeld wanneer de veiligheidsinstructies in acht zijn genomen en het letsel is ontstaan omdat het vuurwerk gebrekkig is. De fabrikant of leverancier van het vuurwerk kan dan aansprakelijk gesteld worden. Let op: je dient in dat geval te bewijzen dat het vuurwerk ondeugdelijk is, dus bewaar (de restanten van) het vuurwerk altijd voor technisch onderzoek.

Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden voor schadevergoeding bij vuurwerkongelukken, neem dan contact met mij op. Ik hoop echter dat het bovenstaande jullie bespaard blijft en dat iedereen kan genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Letselschade

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×