Klachtplicht bij beleggingsadvies

Iedereen overkomt het wel eens, je doet een aankoop en wanneer je de doos thuis open maakt, blijkt er iets kapot te zijn of een onderdeel te missen. Een gebroken glas in een raam, een missende stekker bij een wasmachine, het zijn allemaal fouten van de verkopende partij. Je moet dan binnen een redelijke termijn gaan klagen en waarschijnlijk kan je het product dan ruilen. De termijn gaat lopen zodra je het gebrek hebt ontdekt of het had moeten ontdekken. Een ontbrekende stekker twee jaar na aankoop melden zal zeer waarschijnlijk te laat zijn! Als je te laat bent met klagen, vervallen alle rechten en bevoegdheden die je hebt om toch nog het product te krijgen dat je wilde.

Beleggingsadvies
Hoe zit het klagen bij een beleggingsadvies? In een beleggingsadvies adviseert bijvoorbeeld een bank een persoon om ergens in te beleggen. Met beleggen hoop je geld te verdienen, maar je loopt het risico dat je al je geld kwijt raakt. Bij beleggingen waar je veel aan verdient, loop je meestal ook meer risico om je geld te verliezen.

Je bent in veel gevallen zelf verantwoordelijk voor je beleggingen. Je bent je geld dus echt kwijt als de aandelen niks meer waard zijn. Maar je kan de bank om advies vragen. De bank moet bij het adviseren rekening houden met je plan. Wil je in korte tijd veel geld verdienen of op lange termijn een beetje?

Een belegger klaagde bij de rechter over het beleggingsadvies van de bank. De belegger vond dat de bank niet voldoende had geïnformeerd naar zijn plan. De rechter gaf de belegger gelijk. Normaal moet je onderzoeken of de tegenpartij juist heeft gehandeld, zoals je een wasmachine controleert of de stekker erbij zit. Maar bij een beleggingsadvies mag worden verwacht dat de bank juist handelt. Je moet alleen op onderzoek uitgaan wanneer je weet dat je de juistheid moet onderzoeken of het duidelijk is dat de bank onjuist handelt. Sorry, voorgaande zin is voor mij de enige onduidelijke in het overigens verrassend heldere stukje. Een tegenvallend resultaat of zelfs verlies van aandelen is niet per se een duidelijke reden (aanleiding?). De particuliere belegger wordt daarmee (waarmee?; als ik voorgaande lees, zou ik zeggen dat bank tegen particuliere belegger beschermd wordt) beschermd tegen de bank/professional.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Luc Tacx, advocaat Onderneming. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0493 – 331486 of l.tacx@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×