Kindgebonden budget van invloed op partneralimentatie?

In 2015 was het ‘kindgebonden budget’ een veelbesproken onderwerp als het ging om de vaststelling van kinderalimentatie. Er bestond in dat jaar veel onduidelijkheid over de wijze waarop met het kindgebonden budget (inclusief de alleenstaande ouderkop) rekening moest worden gehouden. In oktober 2015 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het kindgebonden budget niet wordt meegenomen bij de vaststelling van de behoefte van een kind. Wel wordt dit budget meegenomen bij het inkomen (en dus in de draagkracht) van de ouder die het ontvangt.

Dit oordeel heeft tot nieuwe vragen geleid in die situaties waarin naast kinderalimentatie ook partneralimentatie moet worden vastgesteld. Want moet dit kindgebonden budget ook worden gezien als inkomen bij het vaststellen van partneralimentatie (gevolg: een hoger inkomen van de alimentatiegerechtigde, dus een lagere behoefte aan partneralimentatie). De rechtbanken in het land oordeelden het afgelopen jaar daarover uiteenlopend. Dit is op 22 februari 2017 aanleiding geweest voor het Gerechtshof Den Haag (vindplaats: ECLI:NL:GHDHA:2017:412) om de Hoge Raad opnieuw te benaderen met de vraag om zich over deze kwestie uit te spreken. Naar verwachting zal er over enkele maanden meer duidelijkheid zijn over deze kwestie.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×