Kies de juiste ontslaggrond bij ontslag op staande voet

De omschrijving van een ontslaggrond bij ontslag op staande voet is erg belangrijk. Dat bleek wederom in de zaak van bedrijf X tegen werknemer Y. Bedrijf X verloor uiteindelijk bij alle gerechtelijke instanties, omdat zij de ontslaggrond onhandig had geformuleerd.

Casus
In deze zaak had werknemer Y zich ziek gemeld. Dezelfde dag had een controleur van een Arbodienst een bezoek aan zijn woning gebracht. Werknemer Y was niet aanwezig. Het zoontje van werknemer Y was wel thuis en verklaarde dat zijn vader aan het klussen was in zijn nieuwe woning. Bedrijf X heeft naar aanleiding van deze mededeling werknemer Y op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief noemde bedrijf X als ontslaggrond dat werknemer Y tijdens ziekte aan het klussen was geweest. Deze formulering speelde bedrijf X parten.

Oordeel gerechtshof
Het gerechtshof oordeelde dat bedrijf X erkende dat werknemer Y ziek was. De ontslaggrond was immers klussen tijdens ziekte. Een werknemer geniet een grote ontslagbescherming bij ziekte. Het gerechtshof is van oordeel dat het een werkgever niet aangaat hoe een werknemer zijn tijd besteedt tijdens ziekte. Het kan wel zo zijn dat bepaalde gedragingen tijdens ziekte kunnen leiden tot verlies van aanspraak op loonbetaling tijdens ziekte.

Cassatie
Bedrijf X kon zich met deze uitspraak niet verenigen en heeft de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad. In cassatie stelde de werkgever dat de ontslaggrond door het gerechtshof te beperkt werd uitgelegd. Bedrijf X had werknemer Y ontslagen omdat hij met een ziekmelding bedrog had gepleegd en voorts de controlevoorschriften bij ziekte niet had nageleefd. Dat mocht bedrijf X toen echter niet meer baten. De Hoge Raad was van oordeel dat de aangevoerde klacht niet tot cassatie kan leiden en niet noopt tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. De Hoge Raad heeft de zaak om die reden gesloten.

Conclusie
Uit deze zaak blijkt eens te meer dat het bijzonder belangrijk is om de ontslaggrond bij een ontslag op staande voet heel goed te formuleren. Het is daarom aan te raden dat je je goed laat informeren. Je kunt daarvoor maar ook voor andere arbeidskwesties contact opnemen met Edwin van Gerven, advocaat Arbeid via 0492-780194 of e.van.gerven@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×